Η ολοκλήρωση μιας εργασίας ίσως να είναι δύσκολη αναλόγως του αντικειμένου, μπορεί όμως να μετατραπεί σε μια πραγματική πρόκληση όταν διαρκώς αποσπάται η προσοχή μας. Στον σημερινό, πάντα συνδεδεμένο κόσμο, οι αντιπερισπασμοί είναι πράγματι μια ειδοποίηση μακριά. Ακόμα και σε στιγμές που έχετε απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις σας, η απόσπαση της προσοχής είναι πάλι πιθανή, αφού πολλές φορές ανοίγουμε το κινητό μας και πριν το καταλάβουμε έχουμε περιηγηθεί σε κάθε εφαρμογή που έχουμε στα social media αντί να κάνουμε αυτό που είχαμε κατά νου. Ανεξάρτητα από τον λόγο που θέλετε να ενισχύσετε την συγκέντρωσή σας, οι πιο χρήσιμες συμβουλές περιλαμβάνουν:

1. Αξιολογήστε την συγκέντρωσή σας

Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε αξιολογώντας τα τωρινά επίπεδα της συγκέντρωσής σας, προκειμένου να έχετε μια σαφή εικόνα αναφορικά με τα δυνατά σας σημεία και εκείνα που χρήζουν βελτίωσης.

Η συγκέντρωσή σας είναι καλή αν:

  • Σας είναι εύκολο να παραμείνετε σε εγρήγορση.
  • Θέτετε στόχους, τους οποίους διαχωρίζετε σε μικρότερα βήματα προκειμένου να τους επιτύχετε.
  • Κάνετε σύντομα διαλείμματα και έπειτα επιστρέφετε στην προσπάθειά σας.

Η συγκέντρωσή σας χρήζει βελτίωσης αν:

  • Αν ξεχνιέστε ή αν το μυαλό σας «τρέχει» σε άσχετα με την δουλειά σας σενάρια.
  • Δεν μπορείτε να αποκλείσετε ή να αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς.
  • Χάνετε τον έλεγχο ή της εξέλιξη της προόδου σας.

2. Εξαλείψτε τους αντιπερισπασμούς

Αν και ακούγεται προφανές, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσοι είναι οι αντιπερισπασμοί που μας εμποδίζουν από το να μένουμε συγκεντρωμένοι. Μπορεί να είναι ένας χαμηλός αλλά ενοχλητικός θόρυβος ή και το κινητό μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποκλείσουμε τα στοιχεία εκείνα που «κλέβουν» την προσοχή μας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα παραμείνετε μόνοι σας για να ολοκληρώσετε όλα όσα θέλετε, περιορίζοντας οποιοδήποτε ψηφιακό αντιπερισπασμό. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε μια ήρεμη τοποθεσία όπου γνωρίζετε ότι θα είστε σε θέση να εργαστείτε χωρίς προβλήματα.

3. Το multitasking δεν βοηθά πάντα

Αν και το multitasking φαίνεται να σας βοηθά να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι η ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών εργασιών μπορεί να μειώσει δραματικά την παραγωγικότητα, αποτρέποντάς σας από το να εστιάσετε σε σημαντικές λεπτομέρειες. Για να ενισχύσετε την συγκέντρωσή σας είναι σημαντικό να την διανείμετε σωστά καθώς οι πόροι της είναι περιορισμένοι. Δοκιμάστε λοιπόν, να ξεκινήσετε από εκείνο που προέχει και έπειτα να συνεχίσετε υλοποιώντας ένα πράγμα την φορά.

4. Μην ξεχνάτε το διάλειμμα

Η σκληρή προσπάθεια απαιτεί ξεκούραση, που μπορείτε να αντλήσετε από τα σύντομα και συχνά διαλείμματα. Όταν προσπαθούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη δυσκολία. Τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή για διάλειμμα. Για να αναζωογονήσετε τον εγκέφαλό σας θα ήταν καλό να στρέψετε την προσοχή σας σε κάτι που δεν έχει να κάνει με το υπό εξέταση ζήτημα. Αυτές οι μικρές στιγμές ανάπαυλας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση της συγκέντρωσής σας αλλά και της παραγωγικότητάς σας.

Ακολουθήστε το στο Google News