Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί για τα πολλά οφέλη του γέλιου στην ζωή, με μελέτες να αποδεικνύουν ότι μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο, να ενισχύσει το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμα και να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού. Η θετική ψυχολογία ορίζει το γέλιο και την αίσθηση του χιούμορ ως ένα από τα 24 βασικά δυναμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Ένας ακόμη λόγος που έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα με τα οφέλη που απολαμβάνουμε όταν γελάμε είναι και η μείωση του καθημερινού στρες. Το χαμόγελο είναι κάτι που δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας, ανεξάρτητα από το πόσο σύνθετο μπορεί να είναι το πρόγραμμά μας. Το γέλιο είναι ο ισχυρός «σύμμαχός» μας και οι λόγοι πίσω από αυτό είναι αρκετοί.

Διαχειριστείτε το άγχος με χαμόγελο

Οι λόγοι για να αυξήσουμε το γέλιο μας καθημερινά είναι πολλοί και οι σημαντικότεροι περιλαμβάνουν:

  • Ορμόνες: Το γέλιο μειώνει το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με το στρες όπως είναι η κορτιζόλη, η επινεφρίνη ή γνωστότερη ως αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη. Αυξάνει επίσης το επίπεδο των ορμονών που βελτιώνουν την υγεία, όπως οι ενδορφίνες. Το γέλιο παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των Τ κυττάρων. Όλα αυτά ισοδυναμούν με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και λιγότερα συμπτώματα του στρες στο σώμα.
  • Αίσθημα απελευθέρωσης: Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει το γλυκό αίσθημα της χαλάρωσης και της ηρεμίας μετά από ένα «καλό» γέλιο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή η ήπια αίσθηση αποτελεί την φυσική απελευθέρωση της έντασης από το σώμα, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του γέλιου.
  • Αισιόδοξη οπτική: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε στρεσογόνα γεγονότα αλλάζει όταν βλέπουμε κάτι ως απειλή και όταν το θεωρούμε πρόκληση. Το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο χαλαρά και αισιόδοξα, καθιστώντας τα λιγότερα απειλητικά.
  • Κοινωνικά οφέλη: Το γέλιο μας συνδέει με τα άτομα γύρω μας. Η καλοσύνη όπως και τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά και μπορούν να βελτιώσουν άμεσα όχι μόνο την δική μας διάθεση αλλά και των ανθρώπων που μιλάμε στην δουλειά ή που συναντάμε στο δρόμο. Έτσι αυξάνοντας τα χαμόγελά σας όχι μόνο συμβάλλετε στην μείωση του άγχους σας αλλά συμβάλλετε καθοριστικά και στην καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση με τους γύρω σας.

Βάλτε γέλιο στην καθημερινότητά σας

Το γέλιο αποτελεί για πολλούς μία από τις καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης του άγχους και αυτό διότι μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα, είναι πανεύκολο και εξαιρετικά ευεργετικό. Μπορείτε να «εντάξετε» περισσότερο γέλιο στην καθημερινότητά σας με τις ακόλουθες πρακτικές:

  • Γελάστε με τους φίλους σας: Είναι σημαντικό να βλέπετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς περνάτε καλά μαζί τους και το σημαντικότερο… χαμογελάτε. Ακόμα και το πρόγραμμά σας είναι πιεσμένο, ακόμα και είστε γεμάτοι ένταση από τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων, το γέλιο τους είναι μεταδοτικό και σίγουρα θα φωτίσει το δικό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτούς, καθώς αποτελεί μια συνήθεια ιδιαίτερα σημαντική για την συναισθηματική σας υγεία και για την ψυχική σας ευημερία.
  • Γελάστε στις… απογοητεύσεις: Τα ατυχή συμβάντα και οι απογοητεύσεις είναι πράγματα που όλοι έχουμε γευτεί και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε πάντα. Αντί να παραπονιέστε για τα αρνητικά που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά, δοκιμάστε να γελάσετε μαζί τους, καθώς τα αφηγείστε στους φίλους σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζετε ακόμα και τις αρνητικές καταστάσεις πιο αισιόδοξα, γεγονός που θα σας επιτρέπει να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση πιο γρήγορα.
  • Γελάστε έστω και προσποιητά: Ειδικά στην αρχή μπορεί τα χαμόγελά σας να μην είναι και τόσο… φυσικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθειά σας είναι άκυρη, αφού είτε το χαμόγελό σας είναι φυσικό είτε προσποιητό απολαμβάνετε τα προαναφερθέντα οφέλη, καθώς το σώμα δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το προσποιητό χαμόγελο με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε φυσική τάση, γεγονός που θα σας βοηθήσει να τα αυξήσετε, μειώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα του άγχους.