Είτε δεν καταφέρατε να περάσετε την συνέντευξη για μια ιδανική θέση είτε νιώθετε απογοητευμένοι διότι δεν καταφέρατε πιο προσωπικούς στόχους, η αποτυχία μπορεί να αφήσει ένα άσχημο ή άβολο συναίσθημα. Πράγμα που εξηγεί μάλιστα γιατί πολλοί άνθρωποι καταβάλλουν υπέρ – προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουν όλους τους στόχους που θέτουν, μιας και δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με το αρνητικό αίσθημα που συνοδεύει την αποτυχία. Μαθαίνοντας όμως να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία με υγιή τρόπο, μειώνουμε κατά πολύ τον φόβο αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που την συνοδεύουν, γεγονός που σηματοδοτεί ότι θα την ξεπεράσουμε πιο γρήγορα. Οι στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

1. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας

Η αποτυχία συνοδεύεται από μια ποικιλία συναισθημάτων, με τα συνηθέστερα να αποτελούν την αμηχανία, το άγχος, τον θυμός, την θλίψη ή και την ντροπή. Αυτά τα συναισθήματα είναι πράγματι  άβολα για αυτό και πολλοί άνθρωποι θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να ξεφύγουν από τη συναισθηματική δυσφορία. Ωστόσο, ερευνητές αναφέρουν ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα, μιας και η ανάλυσή τους μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμη από την ανάλυση της ίδιας της αποτυχίας. Το να αφήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί άσχημα, μπορεί να αποτελέσει ένα εσωτερικό κίνητρο για να εργαστείτε πιο σκληρά και να βρείτε καλύτερες λύσεις. Αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε, κατονομάστε τα συναισθήματά σας και αφήστε τον εαυτό σας να τα βιώσει για λίγο.

2. Αναγνωρίστε τις ανθυγιεινές προσπάθειες

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις ανθυγιεινές προσπάθειες μείωσης των αρνητικών συναισθημάτων, όπως η απογοήτευση. Μπορεί να μοιάζει βοηθητικό, ωστόσο θα ήταν καλύτερο να αντισταθείτε σε σκέψεις, που θα ελαχιστοποιήσουν όλα όσα αισθάνεστε, καθώς η απογοήτευση δεν θα φύγει. Η απόσπαση της προσοχής με υπερβολικό φαγητό ή άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, πάλι δεν βοηθά αφού προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση. Αναγνωρίστε τους ανθυγιεινούς τρόπους που προσπαθείτε να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την απογοήτευση της αποτυχίας και αποφύγετέ τους.

3. Υιοθετήστε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης

Δοκιμάστε να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να πάτε μια βόλτα. Αυτά αποτελούν μερικά από τα παραδείγματα υγιών τρόπων αντιμετώπισης της συναισθηματικής δυσφορίας που επέρχεται της αποτυχίας. Ωστόσο, κάθε τρόπος δεν λειτουργεί εξίσου καλά για όλους, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε δεξιότητες αντιμετώπισης που θα σας ταιριάζουν. Εάν θέλετε να αποφύγετε έναν ανθυγιεινό τρόπο αντιμετώπισης, όπως το κάπνισμα, είναι σημαντικό να κάνετε μια λίστα με όλα όσα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να την αφήσετε σε εμφανές σημείο για να λειτουργεί ως υπενθύμιση των νέων σας συνηθειών.

4. Αποδεχθείτε το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να είστε προσεκτικοί, αναλαμβάνοντας το σημείο της ευθύνης που πράγματι σας αναλογεί, δίχως να «ρίχνετε» ευθύνες μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες ή μόνο στον εαυτό σας. Η ανάληψη υπερβολικής ευθύνης μπορεί να σας κάνει να κατηγορήσετε άσκοπα τον εαυτό σας. Από την άλλη πλευρά, κατηγορώντας άλλους ανθρώπους ή ατυχείς περιστάσεις για την αποτυχία θα σας εμποδίσει από το να μάθετε και να εξελιχτείτε. Όταν αναλύετε την αποτυχία είναι σημαντικό να αναζητείτε εξηγήσεις κι όχι δικαιολογίες, προσδιορίζοντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτύχατε ώστε να γνωρίζετε τι να κάνετε την επόμενη φορά.