Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Τα οφέλη της επαρκούς ενυδάτωσης είναι πολλά και σημαντικά, μιας και το νερό συμμετέχει στη δομή αλλά και στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη σύσταση του αίματος, αλλά και στην προστασία διαφόρων ιστών του σώματος. Και ενώ μπορεί να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιθανότατα…ξεχνάτε να πιείτε το πρωί και περνάτε κατευθείαν στον καφέ.

Εμείς, λοιπόν, σας δίνουμε πέντε λόγους που θα σας πείσουν να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό.

*Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Οι νεφροί σας είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τον μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών στο σώμα σας. Όταν πίνετε νερό το πρωί, ενισχύετε την ικανότητα των νεφρών σας να απομακρύνουν τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί ενώ κοιμάστε, ενώ παράλληλα εμποδίζετε τον σχηματισμό πετρών στους νεφρούς.

*Βελτιώνει τη διάθεση

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που ξυπνούν γεμάτοι ενέργεια και αυτοί που ανοίγουν τα μάτια τους χωρίς το παραμικρό ίχνος διάθεσης. Σε όποια από τις δύο αυτές κατηγορίες και αν ανήκετε, πίνοντας 1-2 ποτήρια νερό το πρωί θα είστε σε θέση να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

*Αποτρέπει τον πονοκέφαλο

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, με σχετικές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η χρόνια αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Το νερό έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα πονοκεφάλου στα περισσότερα αφυδατωμένα άτομα σε διάστημα 30 λεπτών έως 3 ωρών. Επίσης, η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά σας να φαίνονται ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην αφυδάτωση, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό μόλις ξυπνήσετε, αφού τότε ο οργανισμός σας είναι ιδιαίτερα αφυδατωμένος.

*Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή των συνηθειών του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί το 15% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο και είναι συχνότερη στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Συνδυάζοντας την κατανάλωση νερού το πρωί με την κατανάλωση φυτικών ινών, βοηθάτε τη λειτουργία του εντέρου σας.

*Χαρίζει λαμπερό δέρμα

Μπορεί το να πίνετε νερό μόλις ξυπνάτε να μην είναι σαν να πίνετε νερό από το… πηγάδι της νεότητας, ωστόσο πράγματι βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας του δέρματός σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα σας αποτελείται κατά 30% από νερό, οπότε όταν ο οργανισμός σας αφυδατώνεται το δέρμα τείνει να γίνεται πιο τραχύ και να χάνει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του. Αν δεν σας πείσαμε ακόμα, να σας ενημερώσουμε ότι το αφυδατωμένο δέρμα που έχει χάσει την ελαστικότητά του είναι πιο επιρρεπές και στη εμφάνιση ρυτίδων.