Η θάλασσα είναι για τους περισσότερους συνώνυμο του καλοκαιριού και των διακοπών. Ακόμη κι αν φέτος δεν μας δοθεί η ευκαιρία να την απολαύσουμε σε κάποιο ελληνικό νησί, μια σύντομη επίσκεψη στις παραλίες της πόλης αρκεί για να μας θυμίσει τη μαγεία του απέραντου μπλε.

Πώς ωφελεί, όμως, η θάλασσα το μυαλό μας;

*Το μπλε χρώμα

Δεν είναι τυχαίο ότι το μπλε είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα των εσωτερικών διακοσμητών. Το µπλε, το χρώµα της βαθιάς θάλασσας, έχει την ιδιότητα να καθησυχάζει το ανθρώπινο πνεύµα και να προσφέρει µια αίσθηση ασφάλειας.

*Το ιδιαίτερο βιοκλίμα

Υπάρχει ένας κλάδος της ιατρικής που ονομάζεται κλιματοθεραπεία, ο οποίος μελετά το πώς διάφορα βιοκλίματα επηρεάζουν τους ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ένα ωκεάνιο κλίμα, που χαρακτηρίζεται από ισχυρό αέρα και έντονη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Το βιοκλίμα των παραθαλάσσιων περιοχών είναι καταπραϋντικό και μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από ορισμένες ασθένειες που συνδέονται με το άγχος.

*Τα κύματα

Ο ήχος της θάλασσας μπορεί να καθησυχάσει το ανήσυχο πνεύμα. Συγκεκριμένα, ο λευκός θόρυβος των κυμάτων που σκάνε στα βράχια χαλαρώνει τον εγκέφαλό μας και διεγείρει την παραγωγή ευεργετικών χημικών στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

*Επανασύνδεση με τη Γη

Περπατώντας χωρίς παπούτσια στην άμμο ερχόμαστε σε επαφή με τη Γη. Επίσης, τα πόδια μας έχουν πολλά νεύρα: αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλοι περίπατοι στην παραλία έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στα πόδια αλλά και σε ολόκληρο το σώμα μας.

*Το φως του ήλιου

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας.

*Η δύναμη του νερού

Σύμφωνα με τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας: συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης των ανθρώπων και τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες αποδίδουν ένα τελετουργικό νόημα σε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για τους κατοίκους του «μπλε πλανήτη».