Δύο μοναδικά βιβλία που σκιαγραφούν τις λαμπερές αλλά και τραγικές ζωές των γυναικών που τα είχαν όλα εκτός από την ευτυχία.

Αυτή την εβδομάδα

Αδελφές Λιβανού της Στεφανί ντεζ Ορ

Η λαμπερή αλλά και τραγική ζωή δύο γυναικών, που τα είχαν όλα εκτός από την ευτυχία.

Από τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Σεν Μόριτζ, μέχρι τις πολυτελείς βίλες στο Αιγαίο.

Οι γάμοι με τον Ωνάση και τον Νιάρχο, που δεν θα τους χάριζαν την ευτυχία.

Ζήλια, ανταγωνισμός και καλά κρυμμένα μυστικά πίσω από τα φλας των παπαράτσι και τα θελκτικά χαμόγελα.

Η Ευγενία και η Τίνα Λιβανού. Κομψές, πλούσιες και έτοιμες να ριχτούν στην περιπέτεια της ζωής δίχως να υποψιάζονται πόσο σκληρή μοίρα τους επιφύλασσε. Οι κόρες του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού και της Αριέττας Ζαφειράκη είχαν γεννηθεί στο Λονδίνο και ήταν προορισμένες να ζήσουν μια ζωή λαμπερή ως πρωταγωνίστριες του τζετ σετ. Από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και το Σεν Μόριτζ, οι αδελφές Λιβανού έκαναν διακοπές στα κοσμικά θέρετρα και συναναστρέφονταν γαλαζοαίματους, διάσημους ηθοποιούς και τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες και απαρεγκλίτως τις γοήτευαν. Οσες φορές και αν διαβάσεις την ιστορία τους ή δεις απλώς τις φωτογραφίες τους μαγεύεσαι από την ομορφιά και την κομψότητά τους και μελαγχολείς για το τόσο άδοξο τέλος τους.

Το ίδιο συνέβη και με τη γαλλίδα συγγραφέα Στεφανί Ντε Ορ, η οποία έγραψε το βιβλίο για να σκιαγραφήσει τη ζωή και την τραγική μοίρα των δύο «ελληνίδων θεών», οι οποίες παντρεύτηκαν τους πιο διάσημους εφοπλιστές του 20ού αιώνα για να διαπιστώσουν ότι οι γάμοι τους όχι μόνο δεν θα τους χάριζαν την ευτυχία αλλά θα τις οδηγούσαν και στην κόλαση.

Τα φώτα έπεφταν με περισσότερη ένταση στη μικρότερη Τίνα, η ομορφιά και η χάρη της οποίας ήταν πριγκιπικής στόφας και την καθιστούσαν ένα από τα ωραιότερα κορίτσια του τζετ σετ και μία από τις πιο περιζήτητες νύφες του. Αναπόφευκτα ήταν εκείνη που τράβηξε και την προσοχή των εκκολαπτόμενων μεγαλοεφοπλιστών Σταύρου Νιάρχου και Αριστοτέλη Ωνάση, οι οποίοι τη διεκδίκησαν προσβλέποντας και στα οφέλη μιας πιθανής συγγένειας με τον πατριάρχη του métier τους Σταύρου Λιβανού. Ο Νιάρχος τη διεκδίκησε πρώτος αλλά τελικά πολύ νωρίς όχι μόνο επειδή ήταν ανήλικη αλλά και επειδή έπρεπε να παντρευτεί η μεγαλύτερη Ευγενία, σύμφωνα με τη ήθη της εποχής. Την κέρδισε όμως ο επίμονος Αρίστος, ο οποίος είχε βάλει στόχο να την κάνει γυναίκα του απ’ όταν εκείνη ήταν μόλις 14 ετών και τελικά έγινε σύζυγός της τρία χρόνια μετά, το 1946 όταν εκείνος ήταν 40 ετών. Ο γάμος έγινε στη Νέα Υόρκη με κουμπάρο τον επίσης εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο και ήταν το απόλυτο κοσμικό γεγονός. Το χρυσό μπρασελέ με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αφιέρωση Σάββατο 17 Απριλίου 1943, 7 μ.μ., T.I.L.Y. (κοινώς Tina, I Love You) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της πανέμορφης αλλά άγουρης κόρης Λιβανού.

Η αντεπίθεση του Νιάρχου με τον γάμο του με την Ευγενία έναν χρόνο μετά εκτροχίασε τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εφοπλιστών αλλά και ανάμεσα στις δύο αδελφές, οι οποίες αν και πολυαγαπημένες δεν είχαν ανοσία στο οικουμενικό και πολύ ανθρώπινο χαρακτηριστικό του αδελφικού ανταγωνισμού. Η συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο περίπλοκη για την Ευγενία και την Τίνα. Ο θάνατος της πρώτης το 1970 έμεινε στην Ιστορία ως το τυφλό σημείο των πεπραγμένων του συζύγου της Σταύρου Νιάρχου καθώς βρέθηκε νεκρή στο ιδιόκτητο νησί της οικογένειας, στη Σπετσοπούλα, με μώλωπες σε όλο της το σώμα. Παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα η υπόθεση έκλεισε με απαλλακτικό βούλευμα του δικαστηρίου για τον Νιάρχο. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η υπερβολική δόση ηρεμιστικών χαπιών, μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια καθώς και ο ίδιος ο Νιάρχος ισχυρίστηκε ότι τα σημάδια πάλης στο σώμα της γυναίκας του προήλθαν από τις προσπάθειές του να τη συνεφέρει.
Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη η Τίνα παντρεύτηκε την επόμενη χρονιά τον άνδρα που την είχε διεκδικήσει πολλά χρόνια πριν. Αυτή η κίνηση έγινε το τεκμήριο αθωότητας για τον Σταύρο Νιάρχο καθώς εκτός από το ευτυχές τέλος ενός ανολοκλήρωτου έρωτα θεωρήθηκε και ψήφος εμπιστοσύνης από την οικογένεια Λιβανού προς τον σύζυγο της πρωτότοκης – νεκρής πλέον – κόρης. Η Τίνα ήταν ήδη δις χωρισμένη, τόσο από τον Ωνάση το 1960 όσο και από τον επόμενο σύζυγό της, τον Τζον Σπένσερ-Τσόρτσιλ, 11ο Δούκα του Μάρλμπορο, το 1971. Την ίδια χρονιά γινόταν κυρία Νιάρχου αλλά τρία χρόνια αργότερα θα ακολουθούσε την αδελφή της όχι μόνο στον θάνατο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα εγκατέλειπε τον κόσμο, από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών. Είχε προηγηθεί ο θάνατος του πολυαγαπημένου της γιου Αλέξανδρου το 1973 μετά την πτώση του αεροπλάνου που πιλοτάριζε, ένα πλήγμα που δεν μπόρεσε να αντέξει.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσει:

Τζάκι και Λι

Οι αδελφές Μπουβιέ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δύο άλλες αδελφές Η Τζάκι και η Καρολάιν Λι Μπουβιέ μεγάλωσαν για να είναι «οι καλύτερες». Η Τζάκι, η κατά τριάμισι χρόνια μεγαλύτερη αδελφή, πάντα επισκίαζε την εξίσου όμορφη και πιο κομψή Λι. Τα κορίτσια μεγάλωσαν πλουσιοπάροχα και ήταν πανέξυπνες και ικανές.

Ο ρόλος τους ήταν να γίνουν σύζυγοι. Οι γάμοι της Τζάκι με τον Κένεντι και τον Ωνάση έχουν μείνει στην Ιστορία αλλά λίγοι θυμούνται ότι τον έλληνα σύζυγό της τον γνώρισε από την αδελφή της Λι, με την οποία ο κροίσος διατηρούσε ερωτική σχέση. Εκείνη ήταν που πρότεινε στον Ari να καλέσει την αδελφή της στη θαλαμηγό «Χριστίνα». Πέντε χρόνια μετά θα παντρεύονταν στον Σκορπιό και η Λι θα ήταν παρούσα, υποταγμένη για άλλη μια φορά στη μοίρα της να βρίσκεται στη σκιά της αδελφής της. Η ζωή της Τζάκι σημαδεύτηκε από την τραγωδία της δολοφονίας του Κένεντι και τον διαρκή φόβο για την ασφάλεια των παιδιών της. Τουλάχιστον δεν έζησε να δει και τον πολυαγαπημένο της γιο Τζον να πεθαίνει νεότατος στα 39 του χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Καρολίν Μπεσέτ και την αδελφή της καθώς η ίδια είχε «φύγει» στα 64 της το 1994 από καρκίνο. Η Λι από την άλλη ήταν παρούσα όταν ο δικός της γιος Aντονι άφηνε την τελευταία του πνοή από καρκίνο την ίδια χρονιά που το ελικόπτερο του διάσημου ξαδέλφου του έπεφτε στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1999. Πέθανε στα 85 της ακμαία και κομψή μέχρι το τέλος, έχοντας παλέψει για τη δική της θέση στον ήλιο την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έστω και για λίγο την κατέκτησε.

Μαζί

MEGA Σταυρόλεξα

Ποιοι ήταν το όνομα του μεσαίου γιου του Διονύση στη σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί»;

Ποιο ήταν το όνομα της κόρης του Θράσου στα «Μαύρα Μεσάνυχτα»;

Κρυπτόλεξα, γρίφοι, κουίζ, παιχνίδια, εμπνευσμένα από τις πιο αγαπημένες εκπομπές και σειρές του MEGA

Μία πρωτότυπη έκδοση για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης & ψυχαγωγίας!

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνονται τιμή βιβλίου: «ΑΔΕΛΦΕΣ ΛΙΒΑΝΟΥ»: €1,45)