Καθώς τα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα αυξάνονται ραγδαία και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αγωνίζεται για την εύρεση ενός εμβολίου, τα εύρηματα νέας επιστημονικής μελέτης υπογραμμίζουν τρία απλά και αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Στα πλαίσια της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine διαπιστώθηκε ότι τα τρία βήματα μπορεί να βοηθήσουν αν όχι στην διακοπή, τουλάχιστον στην επιβράδυνση της πανδημίας. Τα τρία βήματα είναι απλά και περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική αποστασιοποίηση («social distancing») και η χρήση μάσκας.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιβράδυνση

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ακόμη και χωρίς εμβόλιο, εάν αρκετοί άνθρωποι λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν από περισσότερο από το 50% του πληθυσμού για την πρόληψη μιας μεγαλύτερης επιδημίας. «Εάν ένας πληθυσμός συνειδητοποιήσει γρήγορα την παρουσία του κοροναϊού και υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, τα αυτο-επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης είναι αρκετά για να μειώσουν και να αναβάλουν χρονικό τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων», αναφέρουν οι συγγραφείς. Οι ερευνητές της μελέτης ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο της εξάπλωσης του COVID-19 με βάση γνωστές πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη της προβλεπόμενης επίδρασης των μέτρων πρόληψης.

Τρία βήματα, τριπλή προστασία

«Ο συνδυασμός αυτο-επιβαλλόμενων μέτρων πρόληψης – ιδιαίτερα εάν υιοθετηθούν γρήγορα και από μεγάλο μέρος του πληθυσμού – με την κοινωνική αποστασιοποίηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει και να συρρικνώσει το αποκορύφωμα της επιδημίας» αποκαλύπτουν οι ερευνητές. Αυτά τα αυτο-επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν όλα αποδειχθεί αποτελεσματικά αλλά όταν συνδυάζονται διαμορφώνουν την καλύτερη δυνατή προστασία ενάντια στον κοροναϊό. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να προσφέρει πολύτιμο χρόνο για να θωρακιστούν τα νοσοκομεία. Το CDC επιβεβαιώνει επίσης ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ομοίως, η κλινική Mayo επιβεβαιώνει ότι οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κυκλοφορήσει ένα χαρακτηριστικό βίντεο animation, που εξηγεί και απαριθμεί τα βήματα προστασίας που θα ήταν καλό να ακολουθούμε για να προστατευθούμε από τον νέο κοροναϊό ενώ ταυτόχρονα «φρενάρουμε» την εξάπλωση της πανδημίας.