Νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεω Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Μετά τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας επεκτείνεται πλέον σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο, όπου θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα.

Το νέο μέτρο έχει άμεση ισχύ και η εφαρμογή του προβλέπεται μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας

Ταυτόχρονα υπήρξε και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά με μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους.

Το μήνυμα, όμως, που ήθελε να περάσει ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι πως: «Επιστρέφοντας από τις διακοπές, φοράμε μάσκες παντού».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.