Τα μαλλιά μας μακραίνουν κατά μέσο όρο περίπου 1,3 εκατοστά τον μήνα και 15,24 εκατοστά τον χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι σχετικοί, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τα γονίδιά του. Και ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών μας, μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης, δύναμης και πυκνότητας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών μας.

*Κουρευόμαστε υπερβολικά συχνά

Ενώ το συχνό κούρεμα είναι βασική προϋπόθεση για να έχουμε υγιή μαλλιά χωρίς ψαλίδα, δεν χρειάζονται υπερβολές. Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς τον διαδεδομένο μύθο ότι το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αν ο στόχος σας είναι να μακρύνουν τα μαλλιά σας, φροντίστε να τα κρατάτε ενυδατωμένα και να αποφεύγετε τα καυτά εργαλεία styling, ώστε στη συνέχεια να μπορείτε να κουρεύετε μόνο τις άκρες τους.

*Δεν κάνουμε απολέπιση τριχωτού

Για να μακρύνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα μαλλιά μας και για να παραμείνουν υγιή, χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον, δηλαδή ένα καθαρό τριχωτό. Το τακτικό -αλλά όχι καθημερινό- λούσιμο με ένα σαμπουάν που ταιριάζει στις ανάγκες της τρίχας μας είναι βασική προϋπόθεση για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, τον ιδρώτα, την περιβαλλοντική μόλυνση, τα υπολείμματα styling και το σμήγμα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, όμως δεν είναι αρκετό.

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα του κεφαλιού μέσω της απολέπισης βοηθά στην οξυγόνωση, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των ριζών, τη θρέψη της τρίχας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, καλό είναι 1 φορά την εβδομάδα να εφαρμόζουμε hair scrub: προτού λουστούμε, βρέχουμε καλά τα μαλλιά και το τριχωτό και εφαρμόζουμε ένα scrub τμηματικά στο τριχωτό, μέχρι να καλύψουμε όλο το κεφάλι. Κάνουμε απαλό μασάζ για περίπου ένα λεπτό και ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να αφαιρεθεί όλο το προϊόν. Υπάρχουν αρκετά scrub στην αγορά, ωστόσο μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αναμειγνύοντας 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 2 κουταλιές βρώμη αλεσμένη στο μπλέντερ και 2 κουταλιές conditioner.

*Δεν έχουμε μια θρεπτική διατροφή

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από την ψυχολογία μας μέχρι την εικόνα των μαλλιών μας. Οι πρωτεΐνες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, ο σίδηρος και οι βιταμίνες C, D και Ε είναι απαραίτητες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των μαλλιών μας. Παράλληλα, αποφεύγουμε τις ακραίες, στερητικές δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας τριχόπτωση.