Τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 μεταξύ των παιδιών σε μια μικρή βρετανική μελέτη σχεδόν διπλασιάσθηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας της Covid-19 στη Βρετανία, πράγμα που δείχνει πιθανή σχέση ανάμεσα στις δύο νόσους, η οποία χρήζει περισσότερης έρευνας, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Ενώ η μελέτη βασίζεται μόνο σε λίγες περιπτώσεις, είναι η πρώτη που συνδέει την Covid-19 με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και οι γιατροί θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, ανακοίνωσαν ερευνητές του Imperial College London.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία (που μελετήσαμε) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Κάρεν Λόγκαν που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Όταν ερευνήσαμε περαιτέρω, μερικά απ’ αυτά τα παιδιά είχαν ενεργό κορονοϊό ή είχαν εκτεθεί στον ιό προηγουμένως».

Η Λόγκαν δήλωσε πως προηγούμενες αναφορές από την Κίνα και την Ιταλία επισήμαιναν ότι παιδιά διαγιγνώσκονταν σε νοσοκομεία με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Diabetes Care, αναλύθηκαν δεδομένα από 30 παιδιά σε νοσοκομεία του Λονδίνου που είχαν διαγνωσθεί με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας — περίπου τα διπλάσια κρούσματα απ’ όσα είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια.

Είκοσι ένα από τα παιδιά ελέγχθηκαν για Covid-19 ή έκαναν τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν είχαν εκτεθεί στον ιό — και πέντε ήταν θετικά στον νέο κορονοϊό.

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας εμποδίζοντας το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ομάδα του Imperial ανακοίνωσε πως μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι πως η πρωτεΐνη αιχμής του νέου κορονοϊού ενδέχεται να επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί οριστικά αν υπάρχει σχέση, … όμως στο μεταξύ ελπίζουμε πως οι κλινικοί γιατροί θα το προσέχουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ