Ο φόβος για νέα έξαρση των κρουσμάτων αλλά και η ανάγκη να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, οδήγησε την κυβέρνηση – μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων – να αποφασίσει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία  στις 14 και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η νέα σχολική χρονιά προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη για μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς τα σχολεία θα λειτουργούν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι διακοπές που συνεχίζονται για πολλές οικογένειες μαθητών οδήγησαν στην απόφαση αυτή προκειμένου να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνες με την άμεση επιστροφή τους.

Στοίχημα η χρήση μάσκας για τους μικρούς μαθητές

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους μικρούς μαθητές στη χρήση μάσκας, κάτι που φαντάζει δύσκολο ειδικά για τις μικρές ηλικίες.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές που θα αρνηθούν να φορούν μάσκα θα τιμωρούνται με απουσία, ωστόσο θα υπάρξει επιείκεια σε περίπτωση που ένα παιδί νιώσει δυσφορία την ώρα του μαθήματος και θελήσει να τη βγάλει.

Τι προβλέπεται αν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο

Τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση κρούσματος προβλέπουμε κλείσιμο τμήματος και ιχνηλάτηση αλλά όχι κλείσιμο σχολείου.

Όσοι μαθητές ή συγγενείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν ιατρική βεβαίωση για να μη πάρουν απουσία και θα κάνουν μάθημα εξ’ αποστάσεως από εκπαιδευτικούς που ανήκουν επίσης σε ευπαθείς ομάδες.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι το σχολείο πρέπει να ανοίξει με όλους τους μαθητές και με την πλήρη εφαρμογή μέτρων, όπως τα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν τα παιδικά στα σχολεία απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τι θα γίνει με εκδρομές, περιπάτους και αθλητικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εκδρομές και συνέδρια δεν θα πραγματοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τις επισκέψεις και τους περιπάτους θα π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια, θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Επιπλέον, αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία, σύμφωνα πάντα με την κ. Κεραμέως, προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Ακόμα, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Αποστάσεις Τσιόδρα από Κεραμέως

Πάντως, αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να παίρνει απουσία κάθε μαθητής που δεν φοράει μάσκα πήρε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, δεν πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά για τη μη χρήση μάσκας, αλλά να τα επιβραβεύουμε αν την φορούν.

«Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση, οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα, δεν προβάλλουμε στα παιδιά το άγχος το δικό μας, τη μικροβιοφοβία μας ή τον πανικό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε μάλιστα στους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, να δίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας», προκειμένου να αποφορτίζονται τα παιδιά και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

Τα SOS για τη νέα σχολική χρονιά

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

 • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
 • Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
 • Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
 • Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
 • Διαφορετικά διαλείμματα
 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
 • Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας
 • Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα
 • Αθλήματα (μικρές ομάδες ανά τμήμα)
 • Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας
 • Πληροφορική (καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικού συστηματικά)
 • Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων)
 • Ατομικό παγούρι (Το κάνουμε λόγους προστασίας της υγείας)

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

 • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
 • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

Τι ισχύει για τις απουσίες

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
 • Σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
 • Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης