Η ιδιαίτερη πολυπλοκότητα του εντέρου και η σημασία της λειτουργίας του για την γενική μας υγεία αποτελεί ένα ζήτημα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, που διερευνά η ιατρική και επιστημονική κοινότητα ολοένα και περισσότερο. Ποικίλες μελέτες επισημαίνουν την σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, της ψυχικής υγείας, των αυτοάνοσων, των ενδοκρινικών διαταραχών αλλά και των δερματικών παθήσεων. Στο μεταξύ πολλές είναι οι πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες, οι λίγες ή και μη ποιοτικές ώρες ύπνου, η μη ισορροπημένη διατροφή, που μπορεί να «βλάψουν» την εντερική χλωρίδα ή και μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των βακτηρίων που βρίσκονται στο λεπτό και παχύ έντερο, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική εικόνα της υγείας.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Οι συνηθέστερες ενδείξεις που προειδοποιούν για την πιθανή διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου, περιλαμβάνουν:

*Στομαχικές διαταραχές

Ορισμένες στομαχικές διαταραχές, όπως τα αέρια, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή και η καούρα μπορεί να σας προειδοποιούν για διαταραχή στην λειτουργία του εντέρου, καθώς με την ισορροπημένη λειτουργία του συνήθως αντιμετωπίζετε μικρότερη δυσκολία κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

*Ακούσιες μεταβολές βάρους

Η ακούσια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους δίχως να πραγματοποιήσετε αλλαγές στη διατροφή ή τις συνήθειες σας καθημερινά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραγμένου μικροβιώματος. Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα αλλά και την αποθήκευση του λίπους.

*Διαταραχές ύπνου ή συνεχής κόπωση

Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία ή ο μη ποιοτικός ύπνος και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε χρόννια κόπωση. Η πλειονότητα της σεροτονίνης του σώματος, ορμόνη γνωστή για τις επιδράσεις της στην διάθεση αλλά και τον ύπνο.

Πώς θα βελτιώσετε την υγεία του εντέρου φυσικά;

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε την λειτουργία του εντέρου, περιλαμβάνουν:

1. Διαχειριστείτε το άγχος

Τα χρόνια υψηλή επίπεδα στρες έχουν αρνητικές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου. Ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι για την διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν τον διαλογισμό, το περπάτημα, το μασάζ ή ακόμα και το να περνάτε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

2. Μην θυσιάζετε τον ύπνο σας

Οι ανεπαρκείς ή μη ποιοτικές ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, επίπτωση που μπορεί να επιδράσει αρνητικά και την ποιότητα του ύπνου. Για αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνος σας, αφιερώνοντας τουλάχιστον επτά έως και εννέα ώρες κάθε βράδυ.

3.Μην ξεχνάτε το νερό σας

Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στη βλεννογόνο επένδυση καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Για αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό, που όχι μόνο προάγει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αλλά και βελτιώνει την όψη την επιδερμίδας.

4. Πάρτε το χρόνο σας με το φαγητό

Είναι σημαντικό να μασάτε αργά και να παραμένετε συγκεντρωμένες στο γεύμα σας, δίχως να κάνετε και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Καθώς τρώτε πιο αργά, μασάτε καλύτερα το φαγητό σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πλήρη πέψη κι την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Έτσι μπορείτε να συμβάλλετε στην μείωση της πεπτικής δυσορίας, διατηρώντας την λειτουργία του εντέρου στα καλύτερα της.