Το περπάτημα με σταθερό βηματισμό και ρυθμό όλοι ξέρουμε ότι είναι μια συνήθεια που μας γυμνάζει, μας κρατά σε εγρήγορση, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ηρεμεί και καθαρίζει τον νου. Οταν μάλιστα συνδυάζεται με διαλογισμό τότε τα οφέλη είναι τα μέγιστα. Ο διαλογισμός έχει πολλούς υποστηρικτές παγκοσμίως και όχι αδίκως, αφού πολλά είναι τα αναγνωρισμένα οφέλη που έχει για την ψυχική υγεία και την ισορροπία. Συνήθως, όταν ακούμε για διαλογισμό φανταζόμαστε ανθρώπους να κάθονται οκλαδόν με κλειστά τα μάτια, αφήνοντας τη σιωπή να κυριαρχεί. Πράγματι, αυτή η τεχνική έχει υιοθετηθεί από πολλούς, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Ο διαλογισμός είναι κατά κύριο λόγο προσωπική υπόθεση, μια επικοινωνία του νου με την ψυχή και το σώμα, που προσφέρει σε αυτόν που τον εξασκεί τη δυνατότητα επιλογής. Ετσι λοιπόν, μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλες δραστηριότητες, όπως είναι ο χαλαρός περίπατος.

Βηματισμός και ανάσες

Ο περίπατος διαλογισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρακτική που μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά στην ενσυνειδητότητα. Είναι τεχνική με πολλά οφέλη και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο αίσθημα της ψυχικής γαλήνης. Με τον περίπατο διαλογισμού το σώμα χαλαρώνει και το μυαλό ηρεμεί, ενισχύοντας την ικανότητα παρατήρησης και συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκειά του μπορείτε να περπατήσετε σε κύκλο, εμπρός και πίσω σε μια ευθεία γραμμή ή ακόμα και να διανύσετε μεγαλύτερες αποστάσεις, επιλέγοντας τον τρόπο που θα βηματίσετε. Ο ρυθμός σας μπορεί να είναι αργός αλλά είναι σημαντικό να παραμένει σταθερός ενώ μπορεί να διαφέρει αναλόγως της τεχνικής που θα επιλέξετε. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο περίπατος διαλογισμού kinhin και το vipassana, με το πρώτο να περιλαμβάνει πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με το δεύτερο. Στον περίπατο διαλογισμού είναι σημαντικό να ταιριάξετε την αναπνοή σας με τον ρυθμό της βάδισης, προκειμένου να συγκεντρωθείτε στη διαδικασία και να την υλοποιήσετε προσεκτικά. Στόχος είναι η συνειδητοποιημένη βάδιση, όπου ο νους, το σώμα και το πνεύμα είναι παρόντα στη δεδομένη στιγμή.

Μειώνεται το άγχος, αυξάνεται η αισιοδοξία

Καθώς διαλογιζόμαστε ενώ βαδίζουμε, βελτιώνουμε τη συγκέντρωσή μας, παραμένοντας παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, με το άτομο να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του απέναντι στα ατυχή γεγονότα. Μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, αυξάνεται η αισιοδοξία και η πίστη προς τον εαυτό μας. Ο φόβος για το άγνωστο αντικαθίσταται από την αυτοπεποίθηση στην ικανότητά μας να τα καταφέρουμε παρά τις όποιες δυσκολίες. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που εφαρμόζει το περπάτημα με διαλογισμό απολαμβάνει αισθήματα γαλήνης και ικανοποίησης, που ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας και δημιουργούν ένα γενικευμένο αίσθημα ευεξίας. Παράλληλα, επιτρέπεται η ελεύθερη ροή ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα, προσφέροντας στο άτομο τη δυνατότητα να αποβάλλει την ένταση ή τα αρνητικά συναισθήματα ώστε να μη συσσωρεύονται και να καταπονούν τον οργανισμό.

Διπλή δραστηριότητα, διπλά οφέλη

Από την άλλη, το περπάτημα χαρίζει απλόχερα τα δικά του οφέλη, αφού αποτελεί μία από τις ευκολότερες τεχνικές εκγύμνασης αλλά και προληπτικό ή θεραπευτικό μέτρο για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους ενώ σειρά ερευνών στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι τα βήματα μας χαρίζουν ζωή, κάνοντας τον εγκέφαλό μας νεότερο. Η βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας, όπως η μείωση της χοληστερίνης και η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, αποτελεί ακόμη μία ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό. Επιπλέον, όπως κάθε αερόβια δραστηριότητα, συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής και γενικά της φυσικής άσκησης, δίχως να καταπονούνται οι αρθρώσεις μας. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η καλή ποιότητα ύπνου, καθώς το περπάτημα χαλαρώνει πέρα από τον εγκέφαλο και το σώμα μας, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και αυξάνει την ευλυγισία μας.

Tips για να έχετε… προβάδισμα

Ζήστε την παρούσα στιγμή, παρατηρήστε κάθε λεπτομέρεια, αφουγκραστείτε κάθε ήχο και απομνημονεύστε κάθε εικόνα. Αυτή είναι η πολύτιμη ενσυνειδητότητα και χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί, αφού καθημερινά οι αντιπερισπασμοί είναι πολλοί. Ενας εύκολος τρόπος για να «επανέλθετε» στην παρούσα στιγμή είναι να εστιάσετε στην αναπνοή σας ή σε τυχόν σωματικές αισθήσεις. Παρατηρήστε τον τρόπο που η μία σκέψη σας διαδέχεται την επόμενη και επιβραδύνετε. Συχνά, όταν το μυαλό μας «τρέχει», κινούμαστε και εμείς βιαστικά. Μειώστε την ταχύτητα που περπατάτε και θα δείτε τις σκέψεις σας να ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό. Παρατηρήστε αν το σώμα σας αντιστέκεται, αν ασυνείδητα οι ώμοι σας είναι σηκωμένοι ή αν σφίγγετε το σαγόνι σας. Αναπνεύστε και περπατήστε με ρυθμό, προσπαθήστε να χαλαρώσετε ξεκινώντας από τα άκρα σας. Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσετε πολύ χρόνο, αρκεί τα λεπτά που θα περπατήσετε να αφήσετε τον νου σας να περιηγηθεί ελεύθερος από ανησυχίες ή μελλοντικά πλάνα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το λαμπρό μέλλον ξεκινά από το δυναμικό παρόν και διαγράψτε τη δική σας πορεία.