Ξεκίνησε ως το ξανθό κορίτσι με την ιδιαίτερη φατσούλα που μπορεί να αποθεώσει τις αμερικανικές κωμωδίες, αλλά εξελίχθηκε σε μια γυναίκα που επηρεάζει με τη φωνή της και στηρίζει τις γυναίκες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ. Η Ρις Γουίδερσπουν, σχεδόν 20 χρόνια μετά την «Εκδίκηση της ξανθιάς», μπορεί να μην έχει δεκάδες βραβευμένες ταινίες στο ενεργητικό της, έχει όμως κοινωνικό έργο που θα ζήλευαν πολλοί συνομήλικοί της.

Νομική

Μπορεί το Χάρβαρντ να μην ήταν ποτέ το όνειρό της, αλλά η διάσημη νομική σχολή τής χάρισε την πρώτη της μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.

Αφέλεια

Η νεαρή Ελ Γουντς, παρά την αφέλειά της, κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και πέτυχε τον στόχο της. Η Ρις Γουίδερσπουν το 2001 με την «Εκδίκηση της ξανθιάς» και δύο χρόνια αργότερα με το σίκουελ της ταινίας είδε την καριέρα της να εκτοξεύεται στα ύψη.

Μουσική

Η ταινία για τη ζωή του Τζόνι Κας ήταν αυτή όμως που την καθιέρωσε στα κινηματογραφικά στούντιο και της χάρισε δεκάδες βραβεία. Ανάμεσά τους και το πρώτο της Οσκαρ.

Κακοποίηση

Τον Οκτώβριο του 2017 αποκάλυψε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από σκηνοθέτη, σε ηλικία 16 ετών, χωρίς να τον κατονομάσει.

Κριτική

Πρόσφατα δημοσιογράφος προσπάθησε να την κάνει να νιώσει ντροπή γιατί άργησε να μιλήσει για την περιπέτειά της. «Λες την ιστορία σου όταν κρίνεις εσύ ότι ήρθε ο καιρός, όταν είσαι έτοιμη» σχολίασε η ηθοποιός.

Σιωπή

Πολύ πριν από το κίνημα #MeToo ήταν δύσκολο για μια ανερχόμενη ηθοποιό να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση. Η Γουίδερσπουν έχει αναφέρει: «Υπήρχε μια κουλτούρα σιωπής και η σιωπή ήταν μια από τις προϋποθέσεις για να έχω δουλειά».

Κίνημα

Σταθερά δίπλα σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες και πρωτεργάτρια του Time up, η 43χρονη ηθοποιός και παραγωγός μετέφερε στη μικρή οθόνη το θέμα που απασχόλησε όλον τον πλανήτη τα προηγούμενα χρόνια.

Οικογένεια

Τρία παιδιά από δύο γάμους είναι τα πραγματικά της στηρίγματα στη ζωή. Καμαρώνει για τα κατορθώματά τους και φωτογραφίζεται με την 19χρονη κόρη της για το εξώφυλλο της «Vogue» αποδεικνύοντας ότι είναι ολόιδιες.

Περηφάνια

Πρόσφατα ο γιος της κυκλοφόρησε το πρώτο το single με τίτλο «Long run» και, όπως αποκάλυψε η ίδια, αυτός είναι λόγος για… πολύ χορό!