Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνδέουν τα χρώματα με τα συναισθήματα και μάλιστα άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου συχνά συνδυάζουν τις ίδιες αποχρώσεις με τα ίδια συναισθήματα. Αυτό ήταν το εύρημα μια λεπτομερούς έρευνας 4.598 συμμετεχόντων από τριάντα έθνη σε έξι ηπείρους, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα. «Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ παρόμοια μελέτη αυτού του είδους» δήλωσε ο Δρ Daniel Oberfeld-Twistel, μέλος της ομάδας του Johannes Gutenberg Universitaet Mainz.

Παγκόσμιο consensus

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Psychological Science, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε την εκχώρηση έως 20 συναισθημάτων σε δώδεκα διαφορετικούς χρωματικούς όρους. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν την ένταση με την οποία συσχετίζουν τον χρωματικό όρο με το συναίσθημα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τους εθνικούς μέσους όρους για τα δεδομένα και τους συνέκριναν με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό αποκάλυψε μια σημαντική παγκόσμια συναίνεση. «Για παράδειγμα, σε όλο τον κόσμο το χρώμα του κόκκινου είναι το μόνο χρώμα που συνδέεται έντονα με ένα θετικό συναίσθημα, την αγάπη και ένα αρνητικό συναίσθημα, το θυμό» επισημαίνουν οι ερευνητές. Το καφέ από την άλλη,  προκαλεί τα λιγότερα συναισθήματα παγκοσμίως.

Εθνικές ιδιαιτερότητες

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ορισμένες εθνικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, το χρώμα του λευκού σχετίζεται πολύ περισσότερο με τη θλίψη στην Κίνα από ό, τι σε άλλες χώρες, και το ίδιο ισχύει και για το μοβ στην Ελλάδα. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην Κίνα λευκά ρούχα φορούν κηδείες και το χρώμα σκούρο μοβ χρησιμοποιείται στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια περιόδων πένθους» επισημαίνουν οι ερευνητές. Εκτός των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων το κλίμα μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα από άλλες μελέτες της ομάδας, το κίτρινο τείνει να συνδέεται στενότερα με το συναίσθημα της χαράς σε χώρες που βλέπουν λιγότερη ηλιοφάνεια, ενώ η σχέση είναι ασθενέστερη σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό.

Ποια είναι η αιτία;

Σύμφωνα με τον Δρ. Daniel Oberfeld-Twistel, επί του παρόντος είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ακριβώς ποιες είναι οι αιτίες για τις παγκόσμιες ομοιότητες και διαφορές. «Υπάρχει μια σειρά πιθανών παραγόντων που επηρεάζουν: η γλώσσα, ο πολιτισμός, η θρησκεία, το κλίμα, η ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης, το ανθρώπινο αντιληπτικό σύστημα» εξηγεί.