Έχετε πότε αναρωτηθεί γιατί βρισκόμαστε σε τόσο μεγάλη βιασύνη; Σίγουρα το «φορτωμένο» πρόγραμμα με υποχρεώσεις, που φαίνεται απλώς να αυξάνονται εκθετικά, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μας κάνει να βιαζόμαστε. Γιατί όμως έχουμε την αίσθηση της βιασύνης καθώς βρισκόμαστε στο αμάξι και πηγαίνουμε στην δουλειά, καθώς ψωνίζουμε, καθώς δουλεύουμε ή ασχολούμαστε με άλλες δραστηριότητες; Εν ολίγοις γιατί κοιτάζουμε συνέχεια το ρολόι μας, ακόμα και αν δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα;

Η επιστήμη της βιασύνης

Η αίσθηση ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο αναφέρεται ως «επείγουσα ανάγκη για χρόνο» (time urgency). Όπως αναφέρουν επιστήμονες το «time urgency» περιλαμβάνει «μια συντριπτική και συνεχή αίσθηση επείγοντος, εξαιτίας της οποίας το άτομο αισθάνεται χρονικά πιεσμένο ή περιορισμένο κι έτσι τείνει να εκτελεί κάθε εργασία πιο γρήγορα, με την οποιαδήποτε καθυστέρηση να προκαλεί απογοήτευση». Η βιασύνη όμως μπορεί να μπλοκάρει την ουσιαστική επικοινωνία, να προκαλέσει δυσαρέσκεια όπως και άγχος, το οποίο με την σειρά του προκαλεί την έκκριση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα υγείας και ευεξίας με την πάροδο του χρόνου.

Η βαθύτερη ανάγκη για επιβράδυνση

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους, που θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε την ουσιαστική ανάγκη για επιβράδυνση. Για να επιβραδύνετε προσπαθήστε να αντισταθείτε στην έντονη επιθυμία να ελέγξετε τον χρόνο και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάντε μια παύση και προσπαθήστε να ρυθμίσετε την αναπνοή σας. Με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι με το περιβάλλον γύρω σας, τους ανθρώπους, ακόμα και με τα εργασιακά project. Εξάλλου είναι γνωστό πως.. «το καλό πράγμα αργεί», καθώς η δημιουργικότητα όπως και η παραγωγικότητα «απαιτούν» χρόνο και αμέριστη προσοχή, πέραν της ξεκούρασης και της συγκέντρωσης.

Πώς θα «κόψετε» ταχύτητα;

Πολλές είναι οι ευκαιρίες που μας «χαρίζονται» καθημερινά για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα και να «κόψουμε» ταχύτητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε συνειδητοποιώντας ότι η καθημερινότητα είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας «αγώνας δρόμου», που κερδίζει εκείνος που τρέχει πιο γρήγορα. Άλλες πρακτικές συμβουλές, περιλαμβάνουν:

*Περιορίστε το κινητό

Το κινητό σας τηλέφωνο σίγουρα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, που σας βοηθά και σας υπενθυμίζει όλα όσα μπορεί να ξεχνάτε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να σας κατευθύνει. Αντισταθείτε στην αυθόρμητη τάση να το ελέγξετε ανά πέντε λεπτά για να τυχόν ειδοποιήσεις. Χρησιμοποιείστε το όταν το χρειάζεστε πραγματικά και τις υπόλοιπες στιγμές, δοκιμάστε να το αφήσετε στο αθόρυβο μέχρι να ολοκληρώσετε αυτό που θέλετε δίχως βιασύνη.

*Κάντε φίλους έστω και για «λίγο»

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά ένα χαμόγελο και μια ολιγόλεπτη αλλά ειλικρινής συζήτηση μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας. Καθώς βρίσκεται κάποιον γνωστό σας στην γειτονιά ή στους διαδρόμους του γραφείου, συνομιλήστε για λίγο μαζί του, κοιτάζοντάς το στα μάτια. Κάθε φορά που χάνουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε κάποιον στα μάτια, χάνουμε την ευκαιρία να τον δούμε όπως και να μας δει ως τις ολοκληρωμένες προσωπικότητες που είμαστε, ο καθένας με τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

*Που και που δώστε την σειρά σας

Δοκιμάστε να παραχωρήσετε την σειρά σας, που και που όταν δεν βιάζεστε ή όταν δεν έχετε να κάνετε κάτι αργότερα. Αυτό το μικρό «κόλπο» δεν λειτουργεί ευεργετικά μόνο για τον διπλανό σας αλλά για εσάς, καθώς εκπαιδεύεστε έμπρακτα, αυξάνοντας την υπομονή σας, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά σας και διατηρώντας την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού η οικειοθελής παραχώρηση της σειράς ποτέ δεν προξένησε νεύρα ή αρνητικά συναισθήματα.