Συχνά όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες ή αγχωτικές καταστάσεις, αναρωτιούνται τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να τις αντιμετωπίσουν ή να τις επιλύσουν. Αν και ακούγεται μια απλή διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο, μιας και τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου, του άγχους ή ακόμα και του πανικού μπορούν να «σαμποτάρουν» ένα αξιόλογο πλάνο δράσης ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που φαίνεται σαν να μην μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία, να βλέπουμε την πρόκληση σε αυτή και την μεγαλύτερη ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.

Πλάνο δράσης VS πρόκληση

Παρόλο που το ζήτημα του πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν έχει πάντα μια απλή ή εύκολη απάντηση, το να βλέπουμε ρεαλιστικά τις καταστάσεις ή τα ζητήματα που μας απασχολούν να βιώνουμε τα συναισθήματα που «συνοδεύουν» και να ψάχνουμε μέσα μας για τις απαντήσεις μπορεί να φέρει εκπληκτικά θετικά αποτελέσματα. Οι ακόλουθες στρατηγικές αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένας σύντομος οδηγός. Κάθε κατάσταση σαφώς και είναι διαφορετική και μπορεί να «απαιτεί» διαφορετική απάντηση ή αντιμετώπιση, αλλά ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του τρόπου αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων ή των προκλήσεων μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές καταστάσεις.

#1 Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ακόμα και αν ακούγεται κλισέ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια νέα απρόσμενη πρόκληση. Σίγουρα όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, το σώμα σας αποκρίνεται σε αυτό, είναι όμως κομβικής σημασίας να μάθετε να ελέγχετε την έμφυτη αντίδραση πάλης ή φυγής. Εάν βρεθείτε σε πραγματικό φυσικό κίνδυνο, αυτή η αντίδραση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς. Εάν όμως αντιμετωπίζετε έναν περισσότερο ψυχικό «κίνδυνο» η απόκριση πάλης ή φυγής μπορεί να σας αφήσει συναισθηματικά εξαντλημένους αλλά και ευάλωτους σε ασθένειες. Για να ελέγξετε την αντίδραση του οργανισμού μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως το περπάτημα, ο διαλογισμός, η yoga ή ακόμα και το τραγούδι.

#2 Νιώστε ακόμα και τα δυσάρεστα συναισθήματα

Συναισθήματα όπως το άγχος, η μοναξιά και ο θυμός είναι δυσάρεστα, αλλά χρήσιμα καθώς μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνουμε και μας εμπνέουν για αλλαγή στην ζωή μας. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι τόσο δυνατά που μπορεί να νιώσουμε ότι είναι συντριπτικά για αυτό είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίζουμε με υγιεινές συνήθειες. Μία βόλτα περπατώντας, μια συζήτηση με αγαπημένα και αξιόπιστα πρόσωπα, λίγη γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσουν σημαντικά να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια. Είναι επίσης σημαντικό να προσδιορίσετε τι νιώθετε και να μάθετε γιατί αισθάνεστε έτσι, ποιοι είναι δηλαδή οι παράγοντες που το προκαλούν. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποιος τομέας της ζωής σας χρειάζεται δραστικές αλλαγές ώστε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

#3 Ώρα για αλλαγές

Αφού καταφέρετε να επαναφέρετε την ψυχραιμία και την εσωτερική ηρεμία, ξέρετε τι αισθάνεστε και γιατί, μπορείτε να σχεδιάσετε τις αλλαγές που θα κάνετε και να ακολουθήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αφού αναλύσετε την κατάσταση και τα συναισθήματά σας για αυτήν κάντε μικρά αλλά σταθερά βήματα προς την επιθυμητή κατάσταση ή την επίλυση ενός προβλήματος. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα. Η κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και αν σας φαίνεται μικρή, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε. Αφού ακολουθήσετε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε ή εάν δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε άμεσα, δοκιμάστε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο που σας αρέσει πραγματικά και θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε. Μία βόλτα με τον αγαπημένο σας φίλο, μια κλασική κομεντί με μια μπάλα παγωτό, οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να «ξεκολλήσετε» από την κατάσταση.