Η αποτοξίνωση ή και ο πιο δημοφιλής όρος «detox» είναι το νέο trend κι όχι αδίκως, αφού δίνει την απαραίτητη ευκαιρία στον οργανισμό να απομακρύνει τις τοξίνες σε σώμα αλλά και σε.. μυαλό. Αρκετοί πιστεύουν – εσφαλμένα – πως συνεπάγεται μια συγκεκριμένη δίαιτα ή τη χρήση ειδικών προϊόντων που θα απαλλάξουν το σώμα σας από τις τοξίνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και το σώμα σας διαθέτει φυσικά το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης, δίχως να απαιτεί εξειδικευμένα διατροφικά προγράμματα ή συμπληρώματα. Για να ενισχύσετε την λειτουργία του μπορείτε να:

#1 Περιορίστε το αλκοόλ

Περισσότερο από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ. Αν και μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλή πρόσληψη είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά τη λειτουργία του ήπατος, μειώνοντας βασικές λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένου του φιλτραρίσματος απορριμμάτων και άλλων τοξινών από το σώμα σας. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός ή η αποχή εντελώς από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας ισχυρό.

#2 Εστιάστε στον ποιοτικό ύπνο

Η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του συστήματος υγείας και της φυσικής αποτοξίνωσης του σώματός σας. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, καθώς και να απομακρύνει τα υποπροϊόντα τοξικών αποβλήτων που έχουν συσσωρευτεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από αυτά τα απόβλητα είναι η πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδές, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Με την έλλειψη ύπνου, το σώμα σας δεν έχει χρόνο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, με πιθανή συνέπεια την συσσώρευση των τοξινών που μπορεί να επηρεάσουν την συνολική εικόνα της υγείας σας. Επιπλέον, ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως το άγχος, η αγχώδης διαταραχή, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

#3 Νερό όχι μόνο για την δίψα

Το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να καλύπτει το αίσθημα της δίψας. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα σας αφαιρώντας τα απόβλητα. Τα κύτταρα του σώματός σας πρέπει να επισκευάζονται συνεχώς για να λειτουργούν βέλτιστα και να διασπώνται θρεπτικά συστατικά για να χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Ωστόσο, αυτές οι διεργασίες απελευθερώνουν απόβλητα, τα οποία προκαλούν βλάβη εάν συσσωρευτούν στο αίμα. Το νερό μεταφέρει αυτά τα απορρίμματα, απομακρύνοντάς τα αποτελεσματικά μέσω της ούρησης, της αναπνοής ή της εφίδρωσης. Επομένως, η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την αποτοξίνωση.

#4 Δεν είναι αργά για το αγαπημένο σας άθλημα

Ακόμα και αν αυτό είναι το.. περπάτημα, δεν είναι αργά να ξεκινήσετε μικρές καθημερινές «προπονήσεις» για να αυξήσετε τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας. Η τακτική άσκηση – ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος – σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Ένα από τα βασικότερα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι η μειωμένη φλεγμονή. Έτσι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα συστήματα του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αποτοξίνωσης – να λειτουργούν σωστά, προστατεύοντας τον οργανισμό από ασθένειες.