Μερικές αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησής σας είναι αρκετές για να δείτε διαφορά στο δέρμα σας. Άλλωστε, ακόμη και αν έχετε μια καθιερωμένη ρουτίνα περιποίησης την οποία τηρείτε ευλαβικά, δεν σημαίνει ότι φροντίζετε σωστά το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια κλασικά λάθη που κάνουν πολλές γυναίκες άθελά τους, με αποτέλεσμα να βλάπτουν την επιδερμίδα τους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι συνήθειες περιποίησης που πρέπει να αλλάξετε από σήμερα κιόλας.

*Πλένετε πολύ συχνά το πρόσωπό σας

Στα πάντα χρειάζεται μέτρο και ο καθαρισμός του προσώπου σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως δεν πρέπει να παραλείπετε τον καθαρισμό, έτσι δεν πρέπει και να κάνετε υπερβολές. Όταν πλένετε το δέρμα σας περισσότερες από δύο φορές την ημέρα μπορεί να διαταράξετε τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση την ισορροπία της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει περισσότερη λιπαρότητα ή περισσότερη ξηρότητα (ή άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως έκζεμα).

*Χρησιμοποιείτε «σκληρό» καθαριστικό

Ακόμη κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά ή σαπούνια, καθώς απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και την αφήνουν ξηρή. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας.

*Δεν αφαιρείτε τελείως το μακιγιάζ

Σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο βαμμένη, ακόμη κι αν είστε πολύ κουρασμένη. Ωστόσο, ένα βιαστικό, πρόχειρο ντεμακιγιάζ δεν είναι αρκετό. Σκεφτείτε όλα τα προϊόντα που εφαρμόζετε στο δέρμα σας (αντηλιακό, serum, ενυδατική), τα οποία μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Προσθέστε σε αυτό το μακιγιάζ και τη ρύπανση από τον ατμόσφαιρα της πόλης και σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι απλά ένας καθαρισμός δεν αρκεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία ντεμακιγιάζ μέχρι το βαμβάκι να μένει καθαρό.

*Χρησιμοποιείτε καυτό νερό

Ήρθε η στιγμή να σταματήσετε να πιστεύετε αυτόν τον διαδεδομένο μύθο ομορφιάς: το ζεστό νερό δεν ανοίγει τους πόρους και το κρύο νερό δεν τους κλείνει. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή.

*Τρίβετε το πρόσωπό σας με την πετσέτα

Ο σωστός τρόπος να στεγνώνετε το πρόσωπό σας είναι με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα, την οποία θα ακουμπάτε στο πρόσωπό σας με ταμποναριστές κινήσεις μέχρι να στεγνώσει.

Bonus tip: Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή διατροφή

Το υγιές δέρμα ξεκινάει εκ των έσω. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενο σχηματισμό ρυτίδων. Η φλεγμονή έχει επίσης αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από άλλα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των διευρυμένων πόρων.

Μέσω της γλυκοζυλίωσης, τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κολλούν στο κολλαγόνο και την ελαστίνη και σταδιακά τα εξασθενίζουν, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Ενώ η γλυκοζυλίωση δεν μπορεί να αποφευχθεί τελείως, μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποφύγετε, λοιπόν, τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα.

Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την εξασφάλιση μιας υγιούς επιδερμίδας, επιλέξτε επίσης τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα (ALA), όπως αβοκάντο, σολομό, βατόμουρα και μαύρη σοκολάτα.