Από την πρώτη του εμφάνιση, στα τέλη του 2019, ο νέος κοροναϊός, γνωστός και ως SARS-CoV-2, έχει μια σειρά επιπτώσεων στα άτομα που μολύνει. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά, εκδηλώνοντας εντονότερα συμπτώματα της Covid-19,  την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό και απαιτούν νοσηλεία, ενώ άλλοι έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ακόμη ασυμπτωματικοί. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία ενός ατόμου σε σοβαρή αντίδραση, με χαρακτηριστικότερους, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, την ηλικία και την ύπαρξη άλλων υποκείμενων νοσημάτων.

Τα γονίδια επηρεάζουν..

Αλλά και τα γονίδια ενός ατόμου φαίνονται πως παίζουν ρόλο, αφού, σύμφωνα με έρευνα του Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) Graduate University, οι γενετικές παραλλαγές σε μια περιοχή στο χρωμόσωμα 3 σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας εξαιτίας του κοροναϊού. Σήμερα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, αποκάλυψε ότι αυτή η γενετική περιοχή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν ενός Νεάντερνταλ 50.000 ετών από τη νότια Ευρώπη. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι, μέσω της διασταύρωσης, οι παραλλαγές έφτασαν στους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων πριν από περίπου 60.000 χρόνια.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η γενετική κληρονομιά από τους Νεάντερταλ έχει τέτοιου είδους συνέπειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Svante Pääbo. Τα χρωμοσώματα είναι μικροσκοπικές δομές που βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων και φέρουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Έρχονται σε ζεύγη με ένα χρωμόσωμα σε κάθε ζεύγος που κληρονομούνται από κάθε γονέα. Οι άνθρωποι έχουν 23 από αυτά τα ζευγάρια. Έτσι, 46 χρωμοσώματα μεταφέρουν ολόκληρο το DNA μας – εκατομμύρια πάνω από εκατομμύρια ζεύγη βάσεων. Και παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία είναι η ίδια μεταξύ των ανθρώπων, οι μεταλλάξεις συμβαίνουν και οι παραλλαγές παραμένουν, σε επίπεδο DNA.

Έως και τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο καθηγητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hugo Zeberg, υποστηρίζει ότι τα άτομα που φέρουν αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις, αυτά τα διαφοροποιημένα γονίδια, αντιμετωπίζουν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και ως εκ τούτου μηχανικού αερισμού. «Προφανώς, παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχετε επηρεάζουν το πόσο σοβαρά μπορεί να σας πλήξει ο νέος κοροναϊός» καταλήγει.