Η Κέιτ Ελίζαμπεθ Γουίνσλετ γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1975 στην Αγγλία. Από την πλευρά της μητέρας της έχει σουηδική καταγωγή και από την πλευρά του πατέρα της ιρλανδική. Εχει τρία αδέλφια, έναν αδελφό και δύο αδελφές, που επίσης ασχολούνται με την υποκριτική, ενώ κατάγεται από οικογένεια ηθοποιών. Η οικογένειά της αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και ζούσε από δωρεάν γεύματα και υποστήριξη από φιλανθρωπίες.

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, η Γουίνσλετ ασχολήθηκε από ιδιαίτερα μικρή ηλικία με την υποκριτική. Ξεκίνησε την επαγγελματική πορεία της στα 16, όταν έλαβε μέρος στη σειρά του BBC «Dark Season», και στη συνέχεια ακολούθησαν μικρές συμμετοχές σε άλλες τηλεοπτικές σειρές, μέχρι το 1994, όταν απέκτησε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Πίτερ Τζάκσον «Ουράνια πλάσματα», όπου κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτικών.

Το επόμενο μεγάλο βήμα της ήρθε έναν χρόνο μετά με… «Λογική και ευαισθησία». Ο ρόλος της Μάριαν Ντάσγουντ τής χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου σε ηλικία 20 ετών. Το 1997 ήταν η χρονιά που η Γουίνσλετ έγινε παγκοσμίως διάσημη και κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Οσκαρ για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως Ρόουζ στην τεράστια κινηματογραφική επιτυχία «Τιτανικός».

Ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας δεν τύφλωσαν τη Γουίνσλετ, η οποία σταθερά απέφευγε τις εμπορικές ταινίες και προτιμούσε τις ανεξάρτητες παραγωγές. Μια επιλογή που από ό,τι φαίνεται ήταν σωστή, αφού η Γουίνσλετ προτάθηκε άλλες πέντε φορές για Οσκαρ: για τις ταινίες «Iris» (2001), «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» (2004), «Κρυφές επιθυμίες» (2006), «Σφραγισμένα χείλη» (2008) και «Steve Jobs» (2015). Αν και έχει προταθεί συνολικά επτά φορές για Οσκαρ, το κέρδισε μόνο μία φορά, για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα «Σφραγισμένα χείλη».

Η Γουίνσλετ έχει υπάρξει παντρεμένη (1998-2001) με τον σκηνοθέτη Τζιμ Θρίπλετον, με τον οποίο απέκτησε το 2000 μία κόρη. Το 2003 παντρεύτηκε και απέκτησε έναν γιο με τον βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, με τον οποίο χώρισε οκτώ χρόνια μετά, ενώ από το 2012 είναι παντρεμένη με τον Νεντ Εϊμπελ Σμιθ, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο το 2013.

Για την ομορφιά

«Ειλικρινά, έχω μάθει ότι η ομορφιά έρχεται προτού κοιταχθείς στον καθρέφτη ή χρησιμοποιήσεις ένα καλλυντικό. Οταν ήμουν 20, σκεφτόμουν περισσότερο την εμφάνισή μου. Τώρα όμως δεν συμβαίνει το ίδιο, για τον απλό λόγο ότι όσο μεγαλώνω έχω πιο σημαντικά πράγματα να με απασχολούν από το πώς δείχνω, όπως η οικογένειά μου, η ευτυχία και να περνάω καλά. Οταν είσαι γονιός, έχεις άλλες προτεραιότητες και πλέον η προσέγγισή μου για την ομορφιά είναι να είμαι χαρούμενη και υγιής».

Τι κάνει πριν από μια επίσημη εμφάνιση

«Αρχικά, φροντίζω να κοιμάμαι επαρκώς, ώστε να δείχνω φρέσκια. Το κορυφαίο tip μου είναι η ενυδάτωση. Οταν κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο, το δέρμα θα ακολουθήσει. Επίσης, προσπαθώ να μένω μακριά από το αλάτι και το αλκοόλ πριν από μια μεγάλη εμφάνιση. Ενώ η ζωή μου θα ήταν πολύ βαρετή χωρίς αλάτι και ένα ποτήρι κρασί, όλοι ξέρουμε ότι όταν τα βγάζεις από τη διατροφή σου, το δέρμα σου δείχνει πιο υγιές. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στη δική μου περίπτωση».

Για το καθημερινό μακιγιάζ της

«Απλώνω ένα λεπτό στρώμα foundation σε όλο μου το πρόσωπο και χρησιμοποιώ ένα «ελαφρύ» concealer. Ενα «βαρύ» προϊόν, ειδικά γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, μπορεί να σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερη από όσο πραγματικά είσαι. Επίσης, χρησιμοποιώ πάντα ψαλίδι βλεφαρίδων, χωρίς να απλώνω μάσκαρα. Βάζω λίγο lip balm και είμαι έτοιμη».

Για τη ρουτίνα περιποίησής της

«Αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην περιποίησή μου το βράδυ και ελάχιστο χρόνο το πρωί. Πάντα αφαιρώ το μακιγιάζ μου, ανεξαρτήτως του πόσο κουρασμένη είμαι, με ένα ήπιο καθαριστικό και ένα σφουγγαράκι για το πρόσωπο. Επειδή το δέρμα μου τείνει να γίνεται ξηρό, εφαρμόζω μια πλούσια ενυδατική σύνθεση με βιταμίνη Ε που λειτουργεί ταυτόχρονα ως σέρουμ και ως κρέμα. Ολα αυτά μού παίρνουν περίπου τρία λεπτά, τέσσερα αν μετρήσουμε και το πλύσιμο των δοντιών».

Για το πώς έχει αλλάξει η περιποίησή της μετά τα 40

«Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Απλώς, όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερη σημασία δίνω στο πώς επηρεάζει η ψυχολογία μου το δέρμα και τα μαλλιά μου. Σίγουρα έχω παρατηρήσει διαφορά στο δέρμα του προσώπου και του σώματός μου. Οπότε ενυδατώνω το δέρμα μου περισσότερο από όσο έκανα παλαιότερα, επιλέγοντας φυσικά έλαια».

Η αγαπημένη της μεταμόρφωση για τις ανάγκες ενός ρόλου

«Η μεταμόρφωση που απόλαυσα περισσότερο ήταν για τον ρόλο της Κλεμεντίν στην «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού». Είχε έναν τόσο τρελό και ατρόμητο τρόπο έκφρασης μέσα από τα ρούχα και τα μαλλιά της. Ηταν υπέροχο να νιώθεις τόσο άγρια και ζωντανή. Εκανε το δικό μου στυλ να φαίνεται συγκριτικά πολύ βαρετό και μελαγχολικό, αλλά, παρά την προσπάθεια να αλλάξω τον τρόπο που ντύνομαι μετά από αυτή την ταινία, εξακολουθώ να φοράω κυρίως μαύρο».

Για τη γυμναστική

«Γυμνάζομαι αλλά όχι φανατικά. Κάνω power yoga και αερόβιες προπονήσεις, που τα αγαπώ. Και περπατάω πολύ. Εχουμε έναν σκύλο, οπότε χρειάζεται πολύ περπάτημα».

Για τη διατροφή της

«Πίνω πολλούς πράσινους χυμούς. Το ψυγείο μας είναι πάντα γεμάτο σπανάκι, κέιλ και αγγούρια. Εγώ είμαι vegetarian και ο σύζυγός μου vegan, επομένως η διατροφή μας είναι εστιασμένη στις φυτικές τροφές».

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση των νέων. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πιστέψουν στον εαυτό τους και να απολαύσουν τη ζωή, χωρίς την ανάγκη να το μοιραστούν στα social media. Τι έγινε με την ιδιωτικότητα και τις φιλίες που βασίζονται στις πραγματικές συζητήσεις; Με στενοχωρεί όλο αυτό».

Η αγαπημένη της συνήθεια

«Να χαλαρώνω με μια κούπα τσάι και ένα καλό σταυρόλεξο».