Η προετοιμασία για το μωρό νούμερο 2 μπορεί να είναι αγχωτική για κάθε γονέα και ακόμη πιο συγκεχυμένη για το μεγαλύτερο παιδί σας. Είτε το νήπιο ανυπομονεί για έναν μικρό αδελφό ή αδελφή είτε είναι αρκετά δυσαρεστημένο για αυτήν την προοπτική είτε απλά δεν καταλαβαίνει τι πρόκειται να συμβεί, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί και να το κάνετε με πολλή αγάπη.

Ορίστε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε αυτήν τη συζήτηση και να ενθουσιάσετε το νήπιο με την ιδέα ότι θα αποκτήσει αδερφάκι.

*Μην αργήσετε να μοιραστείτε τα νέα

Ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας είναι μεγάλη είδηση ​​και σίγουρα θα συγκλονίσει τον κόσμο του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί χρόνο για προσαρμογή, λέγοντάς του τα χαρμόσυνα νέα μόλις είστε έτοιμοι να τα μοιραστείτε με όλους τους άλλους. Ενημερώστε το νήπιο για το αδερφάκι του μόλις ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας, καθώς πιθανότατα θα είναι κάτι για το οποίο θα σας ακούει συχνά να συζητάτε. Είναι καλύτερο να πείτε οι ίδιοι στο παιδί τα σημαντικά νέα, παρά να τα μαντέψει. Ακόμη και ένα νήπιο μπορεί να καταλάβει ότι μια μεγάλη αλλαγή θα έρθει στην οικογένειά σας.

*Εξηγήστε του τι θα αλλάξει

Τα νήπια τείνουν να είναι απίστευτα εγωκεντρικά. Ο κόσμος, στα μάτια τους, περιστρέφεται γύρω από αυτά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι πώς ένα νέο μωρό θα επηρεάσει τη ζωή τους. Ακόμη περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικά για εσάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εξηγήστε του τι να περιμένει με απλά, κατανοητά λόγια, για παράδειγμα «Η μαμά θα αφιερώνει πολύ χρόνο να κρατάει το μωρό». Μπορείτε και πρέπει να καθησυχάσετε τον φόβο του παιδιού για την αλλαγή υπενθυμίζοντάς του και καθησυχάζοντάς το ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια, για παράδειγμα «Ίσως να κρατάω το μωρό, αλλά θα συνεχίσω να σου διαβάζω παραμύθια κάθε βράδυ».

*Επιτρέψτε του να συμμετέχει στην προετοιμασία

Όποτε είναι δυνατόν, συμπεριλάβετε το νήπιο στη διαδικασία της προετοιμασίας για το μωρό. Αφήστε το να νιώσει τις κινήσεις του μωρού. Επιτρέψτε του να βοηθήσει στη διακόμηση του βρεφικού δωματίου. Αφήστε το να επιλέξει μωρουδιακά ρούχα όταν ψωνίζετε. Όλα αυτά τα πράγματα το βοηθούν να αισθανθεί ότι το μωρό είναι και δικό του.

*Προετοιμάστε το

Μιλήστε στο νήπιο για το πώς μοιάζει ένα νεογέννητο και για το τι θα κάνει και δεν θα μπορεί να κάνει. Πολλά παιδιά περιμένουν ένα χαριτωμένο, αστείο μωρό που μπορεί να παίξει μαζί τους και εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πραγματικά παρέα με ένα νεογέννητο. Εάν μπορείτε, κανονίστε να περάσετε χρόνο με κάποιον που έχει βρέφος.

*Να είστε αισιόδοξοι

Να είστε θετικοί για την αλλαγή που έρχεται και αποφύγετε τη χρήση αρνητικών φράσεων που σχετίζονται με το μωρό, για παράδειγμα «Μην παίζεις με αυτό, είναι για το μωρό». Ίσως χρειαστεί (ή θελήσετε) να κρατήσετε το νήπιο μακριά από ορισμένα αντικείμενα, αλλά αντί να… σπείρετε τους σπόρους της δυσαρέσκειας, χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις, για παράδειγμα «Κοίτα αυτό το παιχνίδι! Παίξε με αυτό και θα κρατήσω εγώ αυτό που έχεις».

*Μοιραστείτε με το νήπιο το σχέδιό σας

Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, μιλήστε στο νήπιο σχετικά με το σχέδιο που έχετε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να φύγετε για λίγο, ότι η γιαγιά (ή όποιος) θα το φροντίσει ενώ λείπετε και ότι θα επιστρέψετε σπίτι – με το μωρό – το συντομότερο δυνατό.

*Περάστε χρόνο μαζί

Περνώντας ξεχωριστό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί, τόσο τώρα όσο και μετά τη γέννηση του μωρού, θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε κάτι ιδιαίτερο. Απλά αφιερώνοντας χρόνο για να παίξετε μαζί του, να βγείτε μια βόλτα ή να του διαβάσετε, θα το πείσετε ότι κατέχει ένα σημαντικό μέρος στην ημέρα και στην καρδιά σας.

Πάνω απ’ όλα, μείνετε ήρεμοι. Όσο πιο ομαλά υποδεχτείτε το νέο μωρό στην οικογένεια, τόσο πιο εύκολα το μεγαλύτερο παιδί θα δεχτεί τον μικρό νεοφερμένο.