Καθημερινά αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε την απόδοσή μας, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητά μας και να βελτιώσουμε την συγκέντρωσή μας. Οι πολλές και διαφορετικές λίστες, τα ακόμα περισσότερα αυτοκόλλητα χαρτάκια και οι σελιδοδείκτες, τα ξυπνητήρια, οι χρονοδιακόπτες και φυσικά το κινητό στο αθόρυβο για την αποφυγή των ειδοποιήσεων που μας παρασύρουν, αποτελούν μερικά από τα εργαλεία, που έχουμε επιστρατεύσει κάποια στιγμή προκειμένου να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να τελειώσουμε σε νέους ταχύτερους ρυθμούς κάθε μας υποχρέωση. Αυτό όμως που φαίνεται να μην έχουμε σκεφθεί είναι η σύνδεση ώρας και δραστηριότητας, αφού σύμφωνα με Michael Breus υπάρχει κατάλληλη ώρα για τα πάντα, κάθε υποχρέωση, δραστηριότητα ή πλάνο.

Πλάνο δράσης για παραγωγικότητα σε νέα «ύψη»

Το κλειδί είναι να σχεδιάσετε το πρόγραμμά σας σε άμεση σύνδεση με τον μοναδικό κιρκαδικό σας ρυθμό. Συνήθως οι ακόλουθες συμβουλές, βοηθούν κάθε περίπτωση:

08:00 ώρα για γυμναστική

Ξεκινώντας τη ημέρα σας με μια «έκρηξη» ενδορφινών, αυξάνεται η διάθεση αλλά και η συγκέντρωσή σας, γεγονός που προάγει την παραγωγικότητα σας. «Η άσκηση μειώνει την απόσπαση της προσοχής και σας κρατά παρόντες στην δεδομένη στιγμή, που βιώνετε τώρα» επισημαίνουν ειδικοί. Έτσι μόλις τελειώσετε από την προπόνησή σας, έχετε το αίσθημα της ευεξίας, που ωφελεί και τον εγκέφαλό σας, επιτρέποντάς σας να σκέφτεστε πιο καθαρά, μεθοδικά και ψύχραιμα.

10:00 ώρα για αποφάσεις

Καθώς περνάει η μέρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό που λέγεται «κούραση των αποφάσεων», με την επίδρασή της να ξεκινά όταν αρχίζουμε να επιλέγουμε εύκολες επιλογές σε σχέση με τις «έξυπνες». Αντιμετωπίστε τις πιο δύσκολες επιλογές σας το πρωί, με καθαρό μυαλό και αυξημένη ακόμα ενέργεια, που έχει ενισχυθεί από την πρωινή σας γυμναστική και ένα απολαυστικό, θρεπτικό πρωινό. Αν κάτι σοβαρό προκύψει αργότερα μέσα στην ημέρα, ίσως να θελήσετε να το ξανασκεφτείτε ή να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

13:00 ώρα για.. «brainstorming»

Πολλοί είναι οι ερευνητές που διαπιστώνουν ότι η δημιουργικότητα κορυφώνεται όταν η εστίαση αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, ο καταιγισμός ιδεών μπορεί να προέλθει και από την απόσπαση της προσοχής. Κάτι που θα δείτε ή κάτι που θα ακούσετε τυχαία, μπορεί να «πυροδοτήσει» το επόμενο πρωτότυπο project σας. Εάν ψάχνετε για νέες ιδέες, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται εντυπωσιακά νωρίς το απόγευμα όταν η κορτιζόλη, η θερμοκρασία του σώματος και η εγρήγορση μειώνονται.

16:00 ώρα για συζητήσεις

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι προς το τέλος της ημέρας αλλά και προς το τέλος της εβδομάδας. Λαμβάνοντας υπόψιν σας αυτό, μπορείτε να επωφεληθείτε, οργανώνοντας τον χρόνο σας κατάλληλα και αφήνοντας τις συζητήσεις για το τέλος της ημέρας ή ακόμα και της εβδομάδας. Εάν έχετε κάποιο μεγάλο αίτημα, τότε ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε την Πέμπτη ή την Παρασκευή το απόγευμα ή προς το τέλος της ημέρας.