Είστε τόσο κουρασμένη που δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά; Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να νιώθουν ιδιαίτερα κουρασμένες, ειδικά τους πρώτους μήνες. Άλλωστε, είναι κουραστική δουλειά να μεγαλώνεις μέσα σου έναν μικρό άνθρωπο!

Γιατί η εγκυμοσύνη σάς κάνει να κουράζεστε;

Το να νιώθετε διαρκώς κούραση όταν είστε έγκυος είναι αρκετά φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή και στο τέλος της εγκυμοσύνης, όταν οι ορμόνες σας λειτουργούν… υπερωρίες για να κάνουν όλες τις αλλαγές που χρειάζεται το σώμα σας (και το μωρό).

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου εξαιτίας της δυσκολίας σας να βρείτε μια βολική στάση ύπνου ή της αυξημένης επιθυμίας σας για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα (δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή να αποφεύγετε την κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο) , ώστε να μπορέσετε να ξεκουραστείτε.

Εάν η κούρασή σας εμφανιστεί ξαφνικά, εάν δεν βελτιωθεί με την ξεκούραση ή εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας.

Πώς να καταπολεμήσετε την κούραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Φαίνεται σκληρό που οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται πιο κουρασμένες κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες κύησης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι να ανακοινώσετε τα χαρμόσυνα νέα, δεν θα μπορείτε να λάβετε υποστήριξη ή βοήθεια από τους γύρω σας.

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμήσετε την κόπωση του πρώτου τριμήνου είναι να κοιμάστε περισσότερο. Επειδή πιθανότατα δεν μπορείτε να πάρετε κάνετε διαλείμματα για ύπνο… στη δουλειά σας, απλά φροντίστε να ξαπλώνετε για ύπνο νωρίτερα από ό,τι συνήθως και να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε ημέρα.

Για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, μην ξεχνάτε πίνετε πολύ νερό και τρώτε μικρά, υγιεινά γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε συνδυασμούς πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, ένα κομμάτι τυρί με κράκερ ολικής άλεσης ή μερικές φέτες γαλοπούλας με ψωμί ολικής άλεσης. Και όταν αισθάνεστε ότι βυθίζεστε στον ύπνο, κάντε μερικές ήπιες ασκήσεις stretching και προσπαθήστε να βγείτε για μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο.