Ο κοροναϊός έχει κατακλύσει την καθημερινότητα μας με πρόσθετο άγχος. Μπορεί να κυριαρχεί αγωνία για την ασθένεια ενός φίλου ή συγγενή, μπορεί να υπάρχει ανησυχία για τα νέα δεδομένα της εξ’αποστάσεως εργασίας και των δυσκολιών που ενδεχομένως να συνεπάγεται. Όπως και να έχει οι ψυχολόγοι ερευνητές από το University of Iowa υποστηρίζουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας και λαμβάνοντας δράση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε.

Δράση για μειωμένο άγχος

«Η αγωνία, η ανησυχία, ο φόβος: όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων, όπως αυτή της πανδημίας» επισημαίνει η Δρ. Emily Kroska, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Τα καλά νέα» προσθέτει, «είναι ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε αυτό το άγχος και τελικά να το μειώσουμε».

Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα της Emily Kroska εξέτασε τις απαντήσεις των ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κοροναϊού. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι εστίασαν στα συναισθήματά τους, είτε ήταν θλίψη είτε άγχος είτε φόβος είτε μοναξιά και στην συνέχεια δρούσαν για να τα αντιμετωπίσουν με υγιείς τρόπους, όπως το τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν.

«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γίνουν πιο ανθεκτικοί, παραμένοντας σε επαφή με τα συναισθήματά τους και βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουμε ή να οικοδομήσουμε σχέσεις με άλλα άτομα ή να διατηρήσουμε δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εμάς» υπογραμμίζουν οι ερευνητές. «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γενικά δεν θα είναι τόσο στενοχωρημένοι, ούτε ανήσυχοι, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν».

Προσαρμογή για ψυχική ευελιξία

«Στα πλαίσια της μελέτης, διαπιστώσαμε όλοι οι άνθρωποι αντιμετώπισαν κάποιο βαθμό δυσκολίας, κάτι που είναι πολύ λυπηρό αλλά αναμενόμενο» υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι ερωτηθέντες της έρευνας που ήταν ανοιχτοί στα συναισθήματά τους και είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονταν σε αυτά τα συναισθήματα, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα της βίντεο – κλήσης προκειμένου να συνομιλήσετε και να «συνδεθείτε» με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ακόμα και αν αυτή η επικοινωνία είναι απομακρυσμένη. «Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την διάθεσή σας είναι να γίνετε δημιουργικοί και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Εστιάστε σε πιθανές δημιουργικές λύσεις που μπορεί έστω και λίγο να σας γεμίσουν χαρά αντί να σκέφτεστε διαρκώς το πρόβλημα. Η προσαρμογή αποτελεί το κλειδί στις στρεσογόνες καταστάσεις» καταλήγουν οι ερευνητές.