Η συνέπεια στα ραντεβού στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσέχετε και οι ίδιοι τη στοματική σας υγιεινή, σταματώντας το κάπνισμα, περιορίζοντας τα γλυκά (ειδικά τα ζελεδάκια) και φυσικά πλένοντας τα δόντια σας μετά την κατανάλωση φαγητού.

Ωστόσο, πέρα από το να πλένετε τα δόντια σας, πρέπει να το κάνετε και σωστά. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι δεν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

Λάθος #1 – Πλένετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2′

Ο βασικός κανόνας του βουρτσίσματος είναι ότι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τον χρόνο, χρησιμοποιήστε μια κλεψύδρα ή μια έξυπνη εφαρμογή.

Λάθος #2 – Κάνετε πλύση express με το στοματικό διάλυμα

Όπως καταλαβαίνετε, η βιασύνη δεν έχει θέση στο σωστό πλύσιμο των δοντιών. Προκειμένου το στοματικό διάλυμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να το κρατάτε στο στόμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Λάθος #3 – Ξεχνάτε τη γλώσσα σας

Αν δεν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας, δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε πραγματικά δροσερή αναπνοή, καθώς τα βακτήρια που συγκεντρώνει προκαλούν κακοσμία. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμοι στο εμπόριο ειδικοί καθαριστές γλώσσας για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Λάθος #4 – Δεν κάνετε υπομονή μετά το φαγητό

Η κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. πορτοκαλιού, αναψυκτικών κ.λπ.) αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, ενώ το βούρτσισμα αμέσως μετά επιδεινώνει τη φθορά. Περιοριστείτε, λοιπόν, στο ξέπλυμα του στόματός σας με σκέτο νερό και πλύντε τα δόντια σας μετά από μισή ώρα.

Λάθος #5 – Νομίζετε ότι το οδοντικό νήμα είναι προαιρετικό

Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, ο καθαρισμός θεωρείται ελλιπής, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα είτε μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα είναι απαραίτητο σε στραβά δόντια και συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα. Από την άλλη, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για δόντια με αρκετά μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ή για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.