«Δεν είμαι έφηβη πλέον, επομένως γιατί ακόμα έχω σπυράκια;». Αν έχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε αυτήν την ερώτηση, τότε πιθανότατα έχετε ακμή ενηλίκων. Και ενώ η ακμή θεωρείται τυπικά πρόβλημα της εφηβείας, στην πραγματικότητα προκύπτει και στην ενήλικη ζωή.

Τι προκαλεί την ακμή ενηλίκων;

Η ακμή των ενηλίκων διαφέρει από την εφηβική, αφού καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, πιο τραχύ και πιθανότατα έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες. Ωστόσο, η αιτία παραμένει ίδια: το φράξιμο των πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είτε λόγω της υπερκεράτωσης (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων στους πόρους).

Για την ακμή ευθύνονται κυρίως γενετικοί παράγοντες, επομένως αν η μητέρα σας αντιμετώπιζε ακμή ενηλίκων είναι αρκετά πιθανό να έχετε και εσείς. Ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν οι ορμονικές διαταραχές και η χρήση φαγεσωρογόνων καλλυντικών. Επιβαρυντικά δρουν επίσης το χρόνιο στρες, η ακατάλληλη διατροφή (π.χ. μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) και το κάπνισμα.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες εντοπίζονται στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη, η ακμή εμφανίζεται κατά κανόνα σε αυτές τις περιοχές.

Αν παρατηρείτε περιστασιακά κάποιο σπυράκι πριν από την περίοδό σας, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Όταν, όμως, τα σπυράκια επιμένουν, τότε μιλάμε για ακμή ενηλίκων.

Πώς θα αποφύγετε τις έξαρσεις της ακμής

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και η καταπολέμηση της ακμής δεν είναι απολύτως στον έλεγχό σας, δεδομένου ότι οφείλεται στην κληρονομικότητα ή είναι ορμονοεξαρτώμενη. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητες έξαρσης. Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε.

*Μην πέφτετε ποτέ για ύπνο βαμμένη

Όσο κουρασμένη κι αν είστε, αφιερώστε λίγα λεπτά ώστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος μακιγιάζ και ρύπων από την επιδερμίδα σας προτού ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

*Ελέγξτε τα προϊόντα που εφαρμόζετε

Όταν αγοράζετε ένα νέο προϊόν περιποίησης ή μακιγιάζ, βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται η ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», «oil free» ή «δεν φράζει τους πόρους».

*Σταματήστε να «πειράζετε» το πρόσωπό σας

Μην καθαρίζετε, μην βάφετε και γενικά μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με βρώμικα χέρια. Επίσης, αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάσετε τα σπυράκια, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες να δημιουργηθεί φλεγμονή και κατ’ επέκταση σημάδι ακμής.

*Μην αφυδατώνετε το δέρμα σας

Ακόμη κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής δεν πρέπει να πλένετε περισσότερες από 2 φορές την ημέρα το πρόσωπό σας ή να χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά, καθώς έτσι απομακρύνετε τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας και καταλήγετε με ξηρή επιδερμίδα, χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με λιγότερα σπυράκια. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό που ρυθμίζει τη λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει το δέρμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα με σαλικυλικό οξύ, ώστε να καθαρίσετε σε βάθος τους πόρους και να απομακρύνετε την περιττή λιπαρότητα.

*Μην ξεχνάτε την αντηλιακή κρέμα

Η αντηλιακή κρέμα σάς προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και παράλληλα αποτρέπει τα σημάδια ακμής από το να σκουρύνουν. Φροντίστε να εφαρμόζετε κάθε πρωί μια κατάλληλη για ακνεϊκό δέρμα αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού.

*Επισκεφθείτε τον δερματολόγο

Ο δερματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος, να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.