Κατά την λήψη μιας απόφασης, ειδικά αν πρόκειται για μία σημαντική, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται λίγο χρόνο για να εξετάσουν τις επιλογές τους, γεγονός που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τι γίνεται όμως, όταν προσπαθούμε να σταθμίσουμε όλες τις παραμέτρους και ακόμα δεν μπορούμε να βρούμε την ισορροπία; Η υπερβολική ανάλυση αποτελεί ακριβώς το φαινόμενο, κατά το οποίο ξοδεύουμε υπερβολικά πολύ χρόνο στην ανάλυση της κάθε επιλογής, σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουμε ακόμα πιο μπερδεμένοι, δίχως να μπορούμε τελικά να λάβουμε την καλύτερη απόφαση.

Στρατηγική σκέψη και όχι υπερβολική ανάλυση

Σε γενικές γραμμές είναι θετικό να σκέφτεστε διεξοδικά και να οργανώνετε κατάλληλα το έδαφος για να πάρετε μεγάλες αποφάσεις, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή και την καθημερινότητά σας. Πώς μπορούμε όμως να αντιληφθούμε την διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή στάση λήψης αποφάσεων και την υπερβολική ανάλυση;

Συνήθως, η διαδικασία λήψης αποφάσεων περιλαμβάνει την νοητή και γρήγορη δημιουργία μιας λίστας με ένα πλήρες φάσμα δυνατοτήτων. Τότε, εξίσου γρήγορα, αρχίζουμε να περιορίζουμε αυτήν την λίστα, «διαγράφοντας» τις επιλογές που φαίνονται ακατάλληλες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έως και μερικές ημέρες ή και λίγο περισσότερο αν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο, με την υπερβολική ανάλυση αυτή η λίστα μπορεί να φαίνεται ατελείωτη, με όλες τις επιλογές να είναι εξίσου πιθανές, γεγονός που μπορεί να εντείνει ένα αίσθημα ανησυχίας ή και πανικού. Η πληθώρα των ολοένα αυξανόμενων επιλογών μπορεί πράγματι να είναι παραλυτική, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε μια σωστή επιλογή από τις υπόλοιπες.

Βάλτε όρια

Η παρατεταμένη ανάλυση μπορεί να φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην σωστή απάντηση, ωστόσο αποδεικνύεται επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις. Η υπερβολική ανάλυση μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας το συνολικό άγχος, το οποίο με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, υψηλή αρτηριακή πίεση ή και κρίσεις πανικού.

Μπορεί ακόμα και να δυσκολευτείτε να εστιάσετε στην εργασία ή την προσωπική σας ζωή εάν αφιερώνετε μεγάλα αποθέματα ψυχικής ενέργειας στην λήψη αποφάσεων. Μια πιο χρήσιμη και ωφέλιμη για την υγεία στρατηγική περιλαμβάνει τον καθορισμό ορισμένων ορίων τόσο γύρω από τις σκέψεις σας όσο και γύρω από τον χρόνο που αφιερώνετε στις αποφάσεις σας. Δοκιμάστε να δώσετε στον εαυτό σας μια εβδομάδα προθεσμία και αφιερώστε περίπου μισή ώρα την ημέρα για να συγκεντρώσετε τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: