Σε νέο διάγγελμα προχωρά το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας νέα μέτρα κατά της διασποράς της κοροναϊού στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr. οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ μπορεί να κλείσουν και τη Λύκεια.

Οι αιτίες της πρότασης δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφύονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πληροφορίες του in.gr κάνουν λόγο για εισήγηση που έχει γίνει, αλλά την τελική απόφαση, η οποία είναι καθαρά πολιτική, θα λάβει ο πρωθυπουργός. Ενδεχομένως η όποια απόφαση να ανακοινωθεί τις επόμενες δύο ημέρες και αφού καταγραφεί η κατάσταση στη χώρα, τόσο ως προς το επίπεδο των κρουσμάτων όσο και ως προς την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ.

Κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε γενικευμένο lockdown που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει – αρχικά- για 15 ημέρες.

Η κυβέρνηση – παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε χθες νέο ρεκόρ στην Αττική – τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου και ότι απέχει ακόμη από το να τεθεί η περιοχή σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown .

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.