Δεν πρόκειται για μαγικές τροφές, ούτε για θαύματα της φύσης. Φαίνεται, όμως, ότι κάτι τρέχει με ορισμένα τρόφιμα και πλέον έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν τελικά είχε δίκιο η μαμά μας που έστυβε ένα λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό για να αδυνατίσει. Τελικά, φαίνεται ότι υπάρχουν τρόφιμα που έχουν την ιδιότητα είτε να μας βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πράσινο τσάι

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να «ξυπνήσει» τον ρυθμό του μεταβολισμού, αυξάνοντάς τον έως και κατά 3%. Οι κατεχίνες, τα βασικά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της θερμογένεσης και της λιπόλυσης.

Αν και οι μελέτες σχετικά με την επίδραση του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες, φαίνεται πως η επίδρασή του στον μεταβολισμό είναι αρκετά μικρή για να μπορεί να επιφέρει αξιοσημείωτη αλλαγή στο βάρος. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη του πράσινου τσαγιού στη διατροφή μας μπορεί να ωφελήσει συνολικά την υγεία μας.

Τσίλι

Η δραστική ουσία τού τσίλι, της καυτερής κόκκινης πιπεριάς, ονομάζεται καψαϊκίνη και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ως επί το πλείστον σε πειραματόζωα, συνδέουν την κατανάλωσή της με την αύξηση των καύσεων, ενώ από έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους φάνηκε ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης παράλληλα με μια διατροφή πλούσια σε λίπος συνδέεται με αύξηση της οξείδωσης του λίπους από τον λιπώδη ιστό, καθώς και με μείωση του κοιλιακού λίπους.

Παρότι φαίνεται ότι το τσίλι είναι αρκετά δραστικό, ίσως πρακτικά δύσκολο να το συμπεριλάβουμε με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα στη διατροφή μας.

Γκρέιπφρουτ και λεμόνια

Οι έρευνες φαίνεται να δικαιολογούν τη φήμη του γκρέιπφρουτ ως απαραίτητου τροφίμου στο πλαίσιο μιας δίαιτας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα αμερικανικής έρευνας σε παχύσαρκα άτομα, εκείνοι που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά ενάμισι φρούτο την ημέρα), μετά από 12 εβδομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά. Η δράση του γκρέιπφρουτ αποδίδεται στο συστατικό ναρινγερίνη που περιέχει, το οποίο βρίσκεται και στο λεμόνι. Η ναρινγερίνη φαίνεται ότι δρα ενάντια στη συσσώρευση λίπους και ότι βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.

Το γκρέιπφρουτ, όπως και το λεμόνι, ανήκουν στην ομάδα των εσπεριδοειδών, τα οποία είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Επομένως, πέρα από την όποια συμβολή τους στη διατήρηση της σιλουέτας μας, μας προσφέρουν και σημαντική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βέβαια, καλό είναι να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές, αφού είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε.

Μούρα

Στα φρούτα της οικογένειας των μούρων (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλα) αποδίδονται λιποδιαλυτικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι η κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Loughborough βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μια χούφτα μούρα την ημέρα ως απογευματινό σνακ και ζυμαρικά για δείπνο έφτασαν στο σημείο να τρώνε καθημερινά 134 θερμίδες λιγότερες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα γλυκό για απογευματινό και ζυμαρικά στο δείπνο.

Πράγματι, τα μούρα περιέχουν αρκετό νερό και φυτικές ίνες, τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού, βοηθώντας  έτσι στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Επίσης, τα μούρα είναι γεμάτα με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία μας θωρακίζουν από το οξειδωτικό στρες.