Το δεύτερο lockdown είναι πλέον γεγονός, αποτελώντας την ύστατη προσπάθεια των ειδικών να «φρενάρουν» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Καθώς η ένταση εντείνεται και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να συμβεί, ακόμα και να αισθανθούμε το αίσθημα της αβεβαιότητας να μας κατακλύζει. Η δράση και το οργανωμένο πλάνο έρχονται να ανακόψουν τις αρνητικές σκέψεις και να μας επαναφέρουν στην παρούσα στιγμή.

«Προνοητικό» πλάνο δράσης

Όταν βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ άγχους και πανικού, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε με την παρούσα στιγμή, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ακόμα και στις καλές πιο εύκολες ημέρες το πλάνο μπορεί να μας βοηθήσει. Ο προγραμματισμός, η στρατηγική και η άσκηση κάποιου ελέγχου – πάντα με μέτρο – μπορούν να κάνουν τις καλές μέρες λίγο πιο συχνές και τις «κακές» μέρες λίγο πιο εύκολες.

Η προετοιμασία για τις δύσκολες ημέρες μπορεί να φαίνεται κάτι λογικό, μιας και τότε χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη βοήθεια. Επιπλέον, όταν βρισκόμαστε σε μια κακή μέρα, είναι συχνά δύσκολο να δούμε καθαρά.  Ερευνητές ειδικότερα αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να είμαστε προνοητικοί και να οργανώνουμε το πλάνο μας πολύ πριν η μοναξιά ή τα αρνητικά συναισθήματα μας «χτυπήσουν» την πόρτα.

Γιατί; Γιατί η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί πράγματι να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Μπορεί να «βλέπουμε» επικείμενες απειλές ή κινδύνους, σε σημεία που άλλες φορές θα αναγνωρίζαμε ξεκάθαρα τις ευκαιρίες για εξέλιξη. Εάν παραλληλίσουμε τις δύσκολες ημέρες με το αίσθημα της μοναξιάς, τότε ο προγραμματισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την παροχή ενός δικτύου ασφαλείας.

Τι δεν πρέπει να λείπει από το πλάνο σας

Θα ήταν καλό να γίνετε όσο πιο δημιουργικοί μπορείτε με τα πλάνα σας, ειδικά αν πρόκειται για εκείνο των δύσκολων ημερών. Όπως και να έχει θα ήταν καλό να εστιάσετε σε συγκεκριμένα σημεία της ημέρας, στα οποία δυσκολεύεστε και περισσότερο για να τα καταφέρετε. Άλλα στοιχεία που δεν θα πρέπει να λείπουν από το πλάνο σας, περιλαμβάνουν:

#1 Διαλέξτε τις μη διαπραγματεύσιμες δραστηριότητες

Μην προσθέτετε περισσότερες από δύο ή τρεις δραστηριότητες για κάθε ημέρα αλλά καθορίστε με λεπτομέρεια ποιες θα είναι αυτές. Μπορεί να είναι μια βόλτα στην γειτονιά ή ακόμα και η προετοιμασία του γεύματος της ημέρας. Για κάθε άνθρωπο οι μη διαπραγματεύσιμες δραστηριότητες ποικίλουν, οπότε σκεφθείτε κάτι που είναι απαραίτητο για εσάς.

#2 Προσθέστε δύο διαπραγματεύσιμες δραστηριότητες

Προσθέστε δύο ακόμα δραστηριότητες, οι οποίες είναι σημαντικές για εσάς και σας γεμίζουν με χαρά και ευχαρίστηση. Αυτές μπορείτε να τις κάνετε εφόσον έχετε ολοκληρώσει τις μη διαπραγματεύσιμες. Η ιδέα εδώ είναι να προσθέσετε δύο ή τρία πράγματα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη μέρα σας, αλλά δεν είναι καθοριστικά.

#3 Μην ξεχνάτε τις γλυκιές υπενθυμίσεις

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τροφοδοτούμαστε καθημερινά με θετικές επιβεβαιώσεις ή γνωστές και ως «γλυκιές υπενθυμίσεις», που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, συνεχίζοντας την ειλικρινή μας προσπάθεια αμείωτα. Πρόκειται για μικρές φράσεις από την συνομιλία ανάμεσα σε εσάς και στον εαυτό σας.