Είτε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού σας έχει βρει με συγκατοίκους, τα μέλη της οικογένειας σας, το κατοικίδιό σας, είτε μόνους, πιθανότατα έχετε βιώσει το αίσθημα της μοναξιάς κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η μοναξιά δεν εμφανίζεται μόνο όταν είστε μόνοι.

Η μοναξιά «επισκέπτεται» και τους νεότερους

Πολλοί από εμάς την βιώνουμε ακόμα και όταν προγραμματίζουμε ένα εικονικό meet-up με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή καθώς καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε μαζί με την οικογένειά μας. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε καραντίνα με αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να σας λείπουν συγκεκριμένοι τύποι αλληλεπιδράσεων ή ακόμη και σχέσεων.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο «είδος» μοναξιάς που προέρχεται από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας ή επειδή δεν μπορούμε πια να κάνουμε τα πράγματα όπως παλαιότερα, μιας και η πανδημία έχει φέρει ένα νέο «φυσιολογικό», που συχνά έρχεται σε ρήξη με όλα όσα είχαμε συνηθίσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Journal of Clinical Psychiatry, διαπιστώθηκε τα επίπεδα μοναξιάς ήταν υψηλότερα στη δεκαετία των 20 ετών, χαμηλότερα στη δεκαετία των 60, με τους ερευνητές να αναφέρουν μια ενδιάμεση κορύφωση στην ηλικία των 40 ετών.

Οι ειδικοί προτείνουν..

Τι θα ήταν λοιπόν, καλό να κάνουμε όταν η μοναξιά μας χτυπά την πόρτα; Η Marisa G. Franco, συμβουλευτική ψυχολόγος, προτείνει:

#1  Η μοναξιά «θολώνει» την κρίση σας

«Το αίσθημα της μοναξιάς αλλάζει πραγματικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο» αναφέρει η Marisa G. Franco. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθείτε από την αίσθηση της μοναξιάς.

Έτσι, ενώ το αίσθημα της μοναξιάς είναι απολύτως έγκυρο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας, η προσέγγισή σας και ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την καθημερινότητά σας μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά, καθώς η μοναξιά τείνει να «σκοτεινιάζει» το τοπίο.

#2 Προνοητικοί και στην μοναξιά

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι τείνετε να είστε πιο απαισιόδοξοι ή και ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, δίχως να γνωρίζετε γιατί, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ενδείξεις ως τα πρώτα σημάδια της μοναξιάς. Επιπλέον, μπορείτε να σκεφτείτε πώς, πότε και γιατί αισθανθήκατε λιγότερο άνετα, χρησιμοποιώντας αυτές τις εμπειρίες ως παράγοντες «πρόγνωσης».

Η Marisa G. Franco υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είμαστε προνοητικοί ακόμα και με την μοναξιά μας, δημιουργώντας ένα πλάνο δράσης για το τι θα κάνουμε όταν τελικά.. μας «επισκεφθεί». Έτσι μπορείτε να προγραμματίσετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που ξέρετε ότι πράγματι σας ευχαριστεί, για μια πιο δύσκολη ημέρα.

#3 Μην μένετε στον καναπέ για.. πολύ

Όλοι στρεφόμαστε στις αγαπημένες μας σειρές και ταινίες τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας. Είναι όμως, σημαντικό να μην βασιζόμαστε μόνο στην τηλεόραση για να μας «απαλλάξει» από την μοναξιά, καθώς θα μπορούσε να μας βυθίσει σε μια εντονότερη αίσθηση απομόνωσης.

«Οι ταινίες, οι σειρές ακόμα και το κινητό μας προσφέρουν ορισμένες ψευδο – αλληλεπιδράσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με την γνήσια ζεστή ανθρώπινη επαφή.

«Παραμένοντας δραστήριοι, βγαίνοντας από το σπίτι, έστω για έναν μικρό περίπατο, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα» αναφέρει η Marisa G. Franco. Το κλειδί, λέει, είναι «να μην αφήσουμε την μοναξιά να μας καθηλώσει». Επομένως, σκεφτείτε να κάνετε μια βόλτα, ακόμα κι αν είστε μόνοι.

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όπου δεν έχουμε το πρόσθετο πλεονέκτημα της καθημερινής επαφής, βλέποντας ανθρώπους σε ένα πάρκο ή ανταλλάσσοντας βλέμματα, πάνω από την μάσκα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.