Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science, επιβεβαιώνει ότι η νέα μετάλλαξη επέτρεψε μεν την ταχύτερη εξάπλωση του κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται να έκανε όμως τον φονικό ιό πιο «ευαίσθητο» στο εμβόλιο.

Τα κατά και τα.. υπέρ της μετάλλαξης

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού, που ονομάζεται D614G, εμφανίστηκε στην Ευρώπη και έγινε το πιο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών από Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, το στέλεχος D614G αναπαράγεται ταχύτερα και είναι πιο μεταδοτικό από τον ιό, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα κι έπειτα εξαπλώθηκε στην αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ το στέλεχος D614G εξαπλώνεται ταχύτερα, σε μελέτες που διεξήχθησαν δεν συσχετίστηκε με πιο σοβαρή ασθένεια και το στέλεχος είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητο στην εξουδετέρωση από θεραπείες αντισωμάτων.

«Ο ιός D614G ξεπερνά το προγονικό στέλεχος κατά περίπου 10 φορές και αναπαράγεται εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πρωτογενή ρινικά επιθηλιακά κύτταρα, υποδεικνύοντας μια σημαντική πύλη εισόδου του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, την μύτη» αναφέρει ο Ralph Baric, καθηγητής επιδημιολογίας στο UNC -Chapel Hill Gillings School of Global Public Health.

Γιατί κυριάρχησε το νέο στέλεχος;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο στέλεχος D614G του κοροναϊού κυριάρχησε επειδή αυξάνει την ικανότητα της πρωτεΐνης – ακίδας να «ανοίγει» κύτταρα για την είσοδο του ιού σε αυτά. Αυτές οι ακίδες, μάλιστα, μοιάζουν με κορώνα, δίνοντας στον ιό και το όνομά του, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μετάλλαξη D614G προκαλεί το άνοιγμα στην άκρη μιας ακίδας, επιτρέποντας στον ιό να μολύνει τα κύτταρα πιο αποτελεσματικά κι επομένως πιο γρήγορα, αλλά δημιουργώντας επίσης μια οδό προς τον ευάλωτο πυρήνα του ιού.

Με το κάλυμμα του ιού να παραμένει ανοιχτό, είναι πιο εύκολο για τα αντισώματα – όπως αυτά στα εμβόλια που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή – να διεισδύσουν και να απενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τον ιό.