Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τα μαλλιά μας βιαζόμαστε να υποθέσουμε ότι φταίει το σαμπουάν, η διατροφή, το άγχος της καθημερινότητας, και φυσικά ο συνήθης ύποπτος, το σεσουάρ. Ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί ότι το φαινομενικά αθώο βούρτσισμα μπορεί να είναι αυτό που ευθύνεται για την κακή κατάσταση της τρίχας μας. Ας δούμε λοιπόν ποιο από τα παρακάτω λάθη κάνουμε και ας το διορθώσουμε.

*Βουρτσίζουμε από τις ρίζες προς τις άκρες

Όταν ξεκινάμε να βουρτσίζουμε από τη ρίζα προς τα κάτω, βγάζουμε τις τρίχες από τον θύλακά τους κι ενδεχομένως τον τραυματίζουμε. Το σωστό είναι να χτενίζουμε πάντα από κάτω προς τα πάνω τμηματικά.

*Βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ενώ είναι ακόμη βρεγμένα

Όταν τα μαλλιά μας είναι βρεγμένα είναι πιο ευάλωτα στη φθορά, αφού οι ίνες της τρίχας μετά το λούσιμο έχουν μαλακώσει από την υγρασία και είναι πιο αδύναμες. Έτσι είναι πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο και την ψαλίδα. Φροντίζουμε λοιπόν να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώσουν ελαφρώς πριν τα χτενίσουμε.

*Κάνουμε υπερβολές

Είτε μας το είχε πει η γιαγιά μας είτε μας έχουν επηρεάσει εκείνες οι επικές σκηνές από το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας 100 φορές την ημέρα. Ενώ το βούρτσισμα είναι απαραίτητο, γιατί διανέμει τα φυσικά έλαια ομοιόμορφα κατά μήκος της τρίχας και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του τριχωτού, τα 100 βουρτσίσματα είναι υπερβολικά. Περιοριζόμαστε λοιπόν στα 5-10 απαλά βουρτσίσματα με μια ειδική βούρτσα που ξεμπερδεύει τα μαλλιά χωρίς να τα «τραυματίζει».

*Επιλέγουμε λάθος βούρτσα

Για να μη χάνουμε ολόκληρες τούφες όταν χτενιζόμαστε, χρειαζόμαστε την κατάλληλη βούρτσα μαλλιών. Σε διάφορα καταστήματα (και ηλεκτρονικά καταστήματα) με είδη περιποίησης, τα τελευταία χρόνια διατίθενται ειδικές, πλαστικές βούρτσες ξεμπερδέματος που κάνουν το ξεμπέρδεμα των μαλλιών παιχνιδάκι.

*Δεν καθαρίζουμε τη βούρτσα μας

Όπως τα πινέλα του μακιγιάζ, έτσι και οι βούρτσες μας χρειάζονται καθάρισμα μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης ή styling. Για να καθαρίσουμε τις βούρτσες μας, αφαιρούμε πρώτα όλες τις τρίχες κι έπειτα τις ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, τις αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.