Για πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας, ο ύπνος μπορεί να είναι τόσο δύσκολος όσο και για τους πολυάσχολους ενήλικες. Οι δραστηριότητες μετά το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι και ο χρόνος παιχνιδιού μπορούν να οδηγήσουν το μικρό σας σε ένα γεμάτο έως και πιεσμένο πρόγραμμα. Προσθέστε σε αυτό το δέλεαρ των ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεόραση, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια) και θα καταλάβετε ότι δεν είναι δύσκολο ένα παιδί να μην κοιμάται αρκετά. Ακόμη και τώρα που το lockdown έχει αλλάξει την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, πολλά παιδιά έχουν βγει εκτός προγράμματος ύπνου και αργούν να κοιμηθούν το βράδυ.

Δεδομένου ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 12 ώρες ύπνου, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την επιβολή ύπνου, τη δημιουργία καλών συνηθειών ύπνου και την παρακολούθηση ενδείξεων κόπωσης στα παιδιά τους.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το παιδί;

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του ύπνου (AASM) συνιστά τις ακόλουθες ώρες ύπνου για παιδιά:

  • Βρέφη 4 έως 12 μηνών: 12 έως 16 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 1 έως 2: 11 έως 14 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 3 έως 5: 10 έως 13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 6 έως 12: 9 έως 12 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 13 έως 18: 8 έως 10 ώρες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά σχολικής ηλικίας να ξεκουράζονται αρκετά.

Αρχικά, ένας από τους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις είναι η έλλειψη ύπνου και, όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά στο σχολείο εκτίθενται συνεχώς σε μεταδοτικές ασθένειες, όπως κρυολογήματα από συμμαθητές.

Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά έχει επίσης συσχετιστεί με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τις εναλλαγές στη διάθεση, καθώς και γνωστικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός παιδιού να συγκεντρωθεί, να δώσει προσοχή και να μάθει στο σχολείο. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να ξαπλώσει για ύπνο και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, φροντίστε να μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα και να βεβαιωθείτε ότι κοιμάται όσο χρειάζεται.

Τα σημάδια ότι δεν κοιμάται αρκετά

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να μην κοιμάται αρκετά, αναζητήστε αυτά τα σημάδια. Το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο εάν:

  • Έχει πρόβλημα να ξυπνήσει το πρωί
  • Εμφανίζει ευερέθιστη συμπεριφορά
  • Είναι κυκλοθυμικό
  • Είναι υπερκινητικό
  • Αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο (π.χ. δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί)
  • Δυσκολεύεται να μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν παρατηρήσετε σημάδια έλλειψης ύπνου στο παιδί σας, δοκιμάστε να διαμορφώσετε μερικές καλές συνήθειες ύπνου προκειμένου να το βοηθήσετε να μπει σε πρόγραμμα και να ξεκουραστεί. Έχετε βέβαια κατά νου ότι θέματα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση και η υπερκινητικότητα, μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ύπνου, αλλά να συσχετίζονται απλώς με αυτή.

Δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο επαρκής ύπνος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι γονείς πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους κοιμάται όσο χρειάζεται. Εάν αυτές οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην βελτιώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου του παιδιού (εάν ξυπνά συνεχώς και δεν συνεχίζει να κοιμάται για τις προτεινόμενες ώρες για την ηλικία του), καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα είναι σε θέση να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.