Είτε αντιμετωπίζετε κυστική ακμή είτε τα συνηθισμένα «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι κάθε δέρμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και αυτό που μπορεί να λειτουργεί σε κάποιον δεν σημαίνει ότι κάνει για όλους. Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος σας είναι ο πλέον ειδικός για να σας συμβουλεύσει σχετικά με το τι μπορεί να αποδώσει στη δική σας περίπτωση. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους διαδεδομένους μύθους για την ακμή που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.

Μύθος 1ος – «Αν έχεις λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα δεν πρέπει να φοράς λάδι προσώπου»

Το κατάλληλο λάδι όχι μόνο μπορεί να απομακρύνει την περιττή λιπαρότητα, αλλά και να ισορροπήσει την παραγωγή σμήγματος της επιδερμίδας σας, κάνοντάς το λιγότερο λιπαρό. Το λάδι argan και το jojoba έχουν σύνθεση παρόμοια με το σμήγμα του δέρματος και έτσι ξεγελούν το δέρμα ώστε να μην εκκρίνει υπερβολικό λάδι.

Μύθος 2ος – «Ο ιδρώτας προκαλεί ακμή»

Ο ιδρώτας δεν προκαλεί ακμή, ωστόσο, αν γυμνάζεστε ενώ φοράτε μέικ απ, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε σπυράκια. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε το πρόσωπό σας με ένα κατάλληλο καθαριστικό προϊόν μετά τη γυμναστική και να βγάζετε τα ιδρωμένα ρούχα. Αν έχετε ήδη ακμή, προσπαθήστε να γυμνάζεστε άβαφη ή έστω να επιλέγετε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα για το μακιγιάζ σας.

Μύθος 3ος – «Ο ήλιος κάνει καλό στα σπυράκια»

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος και να στεγνώσει την επιδερμίδα, προκαλώντας τους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξτρα λιπαρότητα, φραγμένους πόρους και σπυράκια. Παράλληλα, η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να σκουρύνει τα σημάδια της ακμής κάνοντάς τα περισσότερο έντονα.

Μύθος 4ος – «Το συχνό πλύσιμο αποτρέπει την ακμή»

Ακόμη κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής δεν πρέπει να πλένετε περισσότερες από 2 φορές την ημέρα το πρόσωπό σας ή να χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά, καθώς έτσι απομακρύνετε τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας και καταλήγετε με ξηρή επιδερμίδα, χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με λιγότερα σπυράκια. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό που ρυθμίζει τη λιπαρότητα χωρίς να αφυδατώνει το δέρμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα με σαλικυλικό οξύ, ώστε να καθαρίσετε σε βάθος τους πόρους και να απομακρύνετε την περιττή λιπαρότητα.

Μύθος 5ος – «Ακμή έχουν μόνοι οι έφηβοι»

Μπορεί όσοι το υποστηρίζουν αυτό να είναι ιδιαίτερα τυχεροί καθώς δεν έχουν σπυράκια, έχουν όμως τεράστιο λάθος. Η ακμή των ενηλίκων διαφέρει από την εφηβική, αφού καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, πιο τραχύ και πιθανότατα έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες. Ωστόσο, η αιτία παραμένει ίδια: το φράξιμο των πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είτε λόγω της υπερκεράτωσης (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων στους πόρους).