Είναι θεμιτό και απαραίτητο να ασκείστε και μάλιστα καθημερινά. Πολλές φορές, όμως, τυχαίνει να το παρακάνετε ή να προπονηθείτε πολύ έντονα λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Το αποτέλεσμα, συνήθως, είναι το σώμα σας να παραμένει σε εγρήγορση και να μην μπορείτε να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε. Σε γενικές γραμμές, η άσκηση είναι ωφέλιμη και για τον ύπνο, καθώς βελτιώνει ακόμα και τον τρόπο που κοιμάστε και αν προηγηθεί στο σωστό χρόνο, θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.
Επιπλέον, συμβάλλει και στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, άρα και με αυτό τον τρόπο βελτιώνει τον ύπνο. Ακόμα, όμως, και κατά τη διάρκεια της μέρας, η άσκηση ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και επομένως την υπνηλία. Τότε, γιατί μπορεί να αντιμετωπίζω προβλήματα στον ύπνο μετά την προπόνηση;
Οι λόγοι που μπορεί να μην κοιμάστε μετά από την άσκηση
Όταν γυμνάζεστε απελευθερώνονται ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που θέτουν το σύστημά σας σε εγρήγορση. Αυτή η κατάσταση, για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσει αρκετά, με αποτέλεσμα να τους παρεμποδίσει τον ύπνο.
Ειδικότερα, αν το άτομο έχει αρκετό άγχος στην καθημερινότητά του, μπορεί να δυσκολεύεται να ανακτήσει την ηρεμία του μετά την άσκηση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιον που είναι σχετικά αρχάριος στην άσκηση και δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός του να ανεβάζει ρυθμούς και αμέσως μετά να τους “ρίχνει”.
Επιπλέον, η έντονη άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό. Άρα, χρειάζεστε σίγουρα κάποιον χρόνο για να ηρεμήσετε.
Ωστόσο, εάν το πρόβλημα του ύπνου πριν την άσκηση είναι χρόνιο, ίσως σημαίνει ότι ασκείστε υπερβολικά και πολύ έντονα, ενώ ταυτόχρονα δεν τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με τα απαραίτητα καύσιμα για αποθεραπεία. Για παράδειγμα, αν καταναλώνετε υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες, δεν θα ανταποκριθεί καλά το σώμα σας στο στρες και δεν θα μπορέσετε να χαλαρώσετε. Μελετήστε, λοιπόν, τις συνήθειές σας και πώς αντιδράτε μετά την άσκηση μακροπρόθεσμα.
Συμβουλές για να αποκοιμηθείτε μετά την σκληρή άσκηση
Προτιμήστε να ασκηθείτε πιο έντονα μέσα στη μέρα και όχι λίγο πριν τον ύπνο: Αυτό θα επιτρέψει στα επίπεδα κορτιζόλης, τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό σας ρυθμό να επανέλθουν στο φυσιολογικό εγκαίρως, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στον ύπνο σας.
Μην καταναλώνετε υπερβολική καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθάει στις προπονήσεις σας, αλλά σαμποτάρει τον ύπνο σας. Να τη καταναλώνετε με σύνεση και όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
Δώστε προτεραιότητα στο cooldown: Η χαλάρωση μετά την προπόνηση θα δώσει το σήμα στον εγκέφαλο να αρχίσει να ρίχνει τους ρυθμούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνετε έστω και πέντε λεπτά μετά την άσκηση, κάνοντας βαθιές αναπνοές, με την εκπνοή να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την εισπνοή σας.
Τροφοδοτήστε το σώμα σας με τα απαραίτητα καύσιμα: Να φροντίζετε να τρώτε σωστά και επαρκώς κατά τη διάρκεια της μέρας, ώστε να κρατήσετε την κορτιζόλη σας σε σταθερά επίπεδα.
Μην υπερβάλλετε με την προπόνηση: Αν παρατηρείτε ότι η δυσκολία στον ύπνο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρό μυϊκό πόνο ή δυσκαμψία, απώλεια όρεξης, κόπωση ή ευερεθιστότητα, είναι πιθανό να πάσχετε από σύνδρομο υπερπροπόνησης. Ένας γιατρός θα σας βοηθήσει, ώστε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ξεκουράσετε το σώμα σας. Η ξεκούραση είναι το κλειδί.