Κανείς δεν χαίρεται να μιλά για αυτή, όμως απασχολεί ένα πλήθος ανθρώπων: Το 16% των ενηλίκων – και το 33% των ηλικιωμένων – αντιμετωπίζει προβλήματα δυσκοιλιότητας. Και από αυτούς, επτά στους δέκα είναι γυναίκες. Η δυσκολία μας να συζητήσουμε ανοιχτά το πρόβλημα, ενίοτε δυσκολεύει και την αντιμετώπισή του. Όμως η δυσκοιλιότητα είναι εύκολα επιλύσιμη. Φτάνει να ακολουθήσουμε τα κατάλληλα βήματα και να επιλέξουμε τα σωστά προϊόντα.

Έξι tips για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα

Ολική άλεση για… ολική επαναφορά

Οι φυτικές ίνες, διαλυτές ή αδιάλυτες, είναι φίλες σας στην προσπάθεια για πιο επιτυχείς κενώσεις. Αιτία για αυτό, το γεγονός ότι απορροφούν νερό, διευκολύνοντας έτσι τα… διαδικαστικά. Τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, αλλά και φρούτα όπως τα (διάσημα για αυτή τους της δράση) δαμάσκηνα και ακτινίδια, είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν.

Πείτε ναι στο νερό

Πόσα ποτήρια νερό πίνετε την ημέρα; Η αφυδάτωση, έστω και σε μικρό βαθμό, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, έχετε στο νου σας ότι ο καφές μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθά, δεν είναι όμως για… χόρταση: Η μία κούπα διευκολύνει τη διαδικασία. Οι περισσότερες λειτουργούν διουρητικά, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας.

Μην σας πιάνει… λίπη

Ξέρατε ότι ένας από τους «ενόχους» για τη δυσκοιλιότητα είναι και το πρόχειρο φαγητό; Οι επεξεργασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, φαίνεται ότι μπορούν πράγματι να μεγαλώσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, τα «καλά» λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο, λειτουργούν ευεργετικά.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός

Όχι, δεν εννοούμε ότι η λύση είναι η… υπομονή. Όμως αν προσπαθήσετε να βάλετε το ξυπνητήρι σας λίγη ώρα νωρίτερα, επιτρέποντας στον οργανισμό σας να ξυπνήσει και δίνοντάς του χρόνο για να επισκεφθεί την τουαλέτα χωρίς άγχος, είναι πολύ πιθανό να δείτε ουσιαστική διαφορά.

Η κίνηση… μετράει

Έχει διαπιστωθεί ότι η γυμναστική ενεργοποιεί το έντερο και αυξάνει την κινητικότητά του. Άλλος ένας καλός λόγος για να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας!

Άμεση δράση

Πλέον, μπορούμε να βρούμε εύκολα αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής, ικανά να μας ανακουφίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το Lepicol είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, που έχει αποδειχθεί μέσα από κλινική μελέτη ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα από την πρώτη εβδομάδα. Το ψύλλιο, το κύριο συστατικό του συμπληρώματος, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δημιουργεί ένα μαλακό τζελ στο εσωτερικό του εντέρου. Έτσι η κένωση γίνεται ευκολότερα, χωρίς ταλαιπωρία και ερεθισμούς.

Συγκεκριμένα, στην κλινική μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν τις κενώσεις τους να αυξάνονται από 2 σε 4,5 ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο. Παράλληλα, ανακουφίστηκαν από συμπτώματα όπως το φούσκωμα, οι κράμπες και ο πόνος, ενώ μειώθηκε και η ανάγκη τους να χρησιμοποιούν καθαρτικά (από 64,2% σε μόλις 6,4% ήδη από τις πρώτες 4 εβδομάδες). Μάλιστα, δήλωσαν ότι η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε, ενώ δεν εμφάνισαν παρενέργειες.

Επιπλέον, το Lepicol περιέχει πολύτιμα για τη λειτουργία του εντέρου προβιοτικά, αλλά και ένα πρεβιοτικό, την ινουλίνη, που ενισχύει τη δράση των πρώτων. Είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση, δεν προκαλεί εθισμό και δεν περιέχει γλουτένη.