Από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» τόσο για την εύρεση θεραπειών ή ενός αποτελεσματικού εμβολίου όσο και για τα πολύτιμα τεστ, που ειδοποιούν για μια πιθανή μόλυνση ή και ανάρρωση από την Covid-19.

Βλεννογόνο.. «σύμμαχος» του ανοσοποιητικού

Όποιος έχει υποβληθεί σε τεστ, θα γνωρίζει ότι ο ιός εντοπίζεται ευκολότερα στην μύτη ή το στόμα και για αυτό εξάλλου οι ειδικοί παίρνουν ρινικό επίχρισμα ή σάλιο κατά την διάρκεια του ελέγχου. Για τον ίδιο λόγο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Μπάφαλο υποστηρίζουν, σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η ανοσία στο SARS-CoV-2 στις βλεννογόνους της μύτης και του στόματος.

Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι το σύστημα του βλεννογόνου είναι ίσως ο ισχυρότερος σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια σοβαρή παράλειψη να αγνοήσουμε την ανοσολογική απόκριση του βλεννογόνου στο SARS-CoV-2, δεδομένων των αρχικών θέσεων μόλυνσης», δήλωσε ο Michael W. Russell, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences.

Πώς συνδέεται η ανοσία βλεννογόνου με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς;

Ο Δρ. Michael W. Russell σημείωσε ότι φυσικά, το αρχικό επίκεντρο της έρευνας για την ασθένεια ήταν σε περιπτώσεις σοβαρής νόσου όταν ο ιός κατεβαίνει στην κατώτερη αναπνευστική οδό, ειδικά στους πνεύμονες, όπου οι κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις επιδεινώνουν τη φλεγμονή αντί να καταπολεμούν τη μόλυνση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, των αμυγδαλών και των αδενοειδών είναι το αρχικό σημείο μόλυνσης για τον ιό SARS-CoV-2, οι ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται εκεί παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ο υψηλός ρυθμός ασυμπτωματικής μετάδοσης του COVID-19, τον οποίο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτίμησε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε ποσοστό περισσότερο από 50%, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ανοσία του βλεννογόνου είναι τόσο σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Κάτι, κάπου, κάνει αρκετά καλή δουλειά ελέγχοντας τον ιό» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

«Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί παραμένουν ασυμπτωματικοί και ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα υποφέρουν μόνο από ήπια έως μέτρια συμπτώματα, αυτό υποδηλώνει ότι κάτι, κάπου, κάνει αρκετά καλή δουλειά για τον έλεγχο του ιού» συμπλήρωσε ο Δρ. Michael W. Russell.

Εμβόλιο.. βλεννογόνου;

«Το πιθανό πλεονέκτημα ενός εμβολίου βλεννογόνου – ειδικά ενός ενδορινικού – είναι ότι θα προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων SIgA, στους βλεννογόνους σωλήνες, ειδικά στην άνω αναπνευστική οδό, όπου ο κοροναϊός έρχεται σε επαφή με τα υγιή κύτταρα του οργανισμού» καταλήγουν οι ερευνητές.