Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης Covid-19, ευνοούν πιθανότατα την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το ζήτημα της ακούσιας εξάπλωσης

Στις περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια, για περίπου έξι μέρες μετά την μόλυνση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και αγνοώντας ότι φέρουν τον ιό, οδηγούν στην ακούσια εξάπλωσή του.

Είναι επίσης πολύ πιθανό οι άνθρωποι να έχουν τον ιό και να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. «Οι περισσότερες μολύνσεις SARS-CoV-2 είναι αποτέλεσμα εξάπλωσης από άτομα που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα» αναφέρει χαρακτηριστικά το CDC.

Κομβικής σημασίας η χρήση μάσκας

Αυτή η περίοδος των κατά μέσο όρο έξι ημερών κατά την οποία οι άνθρωποι είναι προ-συμπτωματικοί αλλά μολυσματικοί, καθιστούν την χρήση μάσκας κομβικής σημασίας και εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης.

Η μάσκα, ακόμα και η υφασμάτινη, μας ωφελεί, καθώς εμποδίζεται η μετάδοση από μολυσματικά άτομα ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως «φραγμός» που προστατεύει αυτόν που την φορά από τα σταγονίδια ή τα αερολύματα.

Αποτελεσματικότητα ανά είδος μάσκας

«Το προληπτικό όφελος της κάλυψης προέρχεται από το συνδυασμό του ελέγχου των αερολυμάτων του ατόμου που την φορά και την προσωπική προστασία από τους γύρω μας» επισημαίνει το CDC. «Οι υφασμάτινες μάσκες όχι μόνο εμποδίζουν αποτελεσματικά τα περισσότερα μεγάλα σταγονίδια, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εκπνοή λεπτών σταγονιδίων και σωματιδίων, δηλαδή των αερολυμάτων» υπογραμμίζει.

«Σε πειράματα ρεαλιστικών συνθηκών έχει διαπιστωθεί ότι η μάσκα εμποδίζει σε ποσοστό 80%», με τις υφασμάτινες μάσκες να θεωρούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ισοδύναμες με τις χειρουργικές αναφορικά με την προστασία των γύρω μας.