Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν

Σήμερα Πέμπτη (3 Δεκεμβρίου 2020): Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και από αργά το βράδυ την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Στις περιοχές αυτές εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής (04-12-2020).

Αύριο Παρασκευή (3 Δεκεμβρίου 2020): Την κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τα νότια τμήματά τους) και το βράδυ την ανατολική Μακεδονία. Επίσης κατά περιόδους μέχρι τις απογευματινές ώρες, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.

Επίσης σήμερα Πέμπτη στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και πρόσκαιρα από το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας θα προκληθούν από την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο βρίσκεται στην Ιταλία. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές που σημειώνονται στο Ιόνιο από το πρωί της Πέμπτης βαθμιαία θα ενταθούν και μετά το απόγευμα θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας, με τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Την Παρασκευή προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, αρχικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας, οι οποίες όμως βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το απόγευμα θα περιοριστούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.