Λόγω της πανδημίας COVID-19 και της κοινωνικής απόστασης, πολλοί δημόσιοι χώροι στη Βρετανία βασίζονται στους κωδικούς QR (Γρήγορη απόκριση) οι οποίοι βοηθούν στην καταμέτρηση βημάτων, όπως παραγγελία, πληρωμή και παρακολούθηση του αριθμού των ατόμων που συναντιούνται σε μια εκδήλωση.

Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εστιατόρια και τα μπαρ ενθαρρύνονται τώρα να εμφανίζουν τους εξουσιοδοτημένους κωδικούς QR τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, όταν ένας πελάτης σαρώσει τον κωδικό, ενσωματώνεται σε ένα αρχείο ότι βρίσκεται εκεί και εάν η περιοχή αναγνωριστεί ως υψηλού κινδύνου μετά από ιχνηλάτηση κρουσμάτων, θα ειδοποιηθεί αμέσως.

Όμως, ο κωδικός QR δεν είναι πραγματικά ασφαλής για οποιαδήποτε μορφή διαβατηρίου υγείας, για ταξίδια αεροπορικής εταιρείας ή για είσοδου σε χώρο εργασίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών ασφαλείας.

Οι κωδικοί QR μπορούν να κλωνοποιηθούν

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Forbes, προβλέπεται ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ  θα σαρώσουν έναν κωδικό QR  και η πλειοψηφία τους, περίπου το 71%  δε θα γνωρίζουν εάν είναι η απαρχή μιας κακόβουλης εισβολής.

Οι κωδικοί QR μπορούν να κλωνοποιηθούν και να ανακατευθυνθούν σε άλλα σημεία πληροφοριών ή sites.

Συχνά οι εγκληματίες και οι χάκερς το εκμεταλλεύονται τοποθετώντας έναν ψεύτικο κωδικό QR πάνω από έναν γνήσιο κωδικό QR.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Tony Abbot, ήταν θύμα κακόβουλης ενέργειας. Η κάρτα επιβίβασης της αεροπορικής εταιρείας Qantas παραβιάστηκε και αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού διαβατηρίου, του αριθμού κινητού τηλεφώνου και των μηνυμάτων αεροπορικής εταιρείας Qantas που αναφέρονται στον πρώην πρωθυπουργό.

Το V-Health Passport

Σε αυτό το πλαίσιο, η VST Enterprises, μια νεοσύστατη εταιρεία που εδρεύει στο Μάντσεστερ, έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό διαβατήριο υγείας και πορτοφόλι 5 σε 1 – το V-Health Passport.

Είναι ένα απλό στη χρήση σύστημα ταυτοποίησης, που μπορεί να εμφανίζει αρχεία υγείας σχετικά με τον κάτοχο του διαβατηρίου με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το V-Health Passport μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διεθνείς κυβερνήσεις, καταναλωτές και εταιρείες για τον έλεγχο της ιατρικής «ταυτότητας» του κατόχου του, τα αποτελέσματα των δοκιμών Covid και τους εμβολιασμούς.

Χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα, προστατεύοντας έτσι τα δεδομένα των πολιτών και το απόρρητο.

Louis-James Davis – Διευθύνων Σύμβουλος της VST Enterprises

«Οι κωδικοί QR αναπτύχθηκαν αρχικά ως τεχνολογία σάρωσης για παρακολούθηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων, πράγμα τελείως διαφορετικό από ότι τώρα, δηλαδή για περιπτώσεις ταυτοποίησης και τραπεζικής χρήσης και ψηφιακού διαβατηρίου υγείας».

«Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την παράλειψη της ταυτοποίησης εισόδου σε ιστότοπους για σκοπούς μάρκετινγκ και προώθησης. Απλώς, δεν σχεδιάστηκαν ποτέ με γνώμονα την ασφάλεια ή το απόρρητο… δεν είναι κατάλληλοι για τον σκοπό αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου σε οποιαδήποτε μορφή για την παράδοση ευαίσθητων πληροφοριών, εισιτηρίων ταξιδιού ή εκδήλωσης ή διαβατηρίου υγείας».

Ο Davis προειδοποίησε επίσης ότι το κοινό δε θα ανεχτεί παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών τους μαζί με τις ήδη υπάρχουσες και αυξημένες ανησυχίες τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κωδικός V εξουσιοδοτεί το διαβατήριο V-Health

Σε αυτήν την περίπτωση, το V-Health Passport τροφοδοτείται από VCode, έναν εξαιρετικά ασφαλή ψηφιακό κώδικα που δεν μπορεί να κλωνοποιηθεί, ισχυρίζεται η εταιρεία.

Ο Louis-James Davis είπε: «Αναπτύξαμε και κατασκευάσαμε το V-Health Passport και το πορτοφόλι υγείας για να είμαστε η πιο ασφαλής τεχνολογία στον πλανήτη που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ως διαβατήριο υγείας όπου θα μπορούσατε να συνδυάσετε το αρχείο εμβολιασμού, την κάρτα επιβίβασης, το αεροπορικό εισιτήριο, τη μουσική ή το αθλητικό εισιτήριο, όλα σε μία εφαρμογή».

«Με το V-Health Passport θέλαμε να παρέχουμε λειτουργικότητα και μεγαλύτερη κινητικότητα για να επιτρέψουμε στους πολίτες να επιστρέψουν στη δουλειά, να είναι σε θέση να πετάξουν ή να επιστρέψουν στα αθλητικά στάδια».

«Αλλά στην καρδιά της τεχνολογίας ήταν η παροχή προστασίας και σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και των ιδιωτικών δεδομένων του ατόμου…Το V-Health Passport θέτει στον ίδιο τον πολίτη τον έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται πληροφορίες όπως ποιος, πότε και πού».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ένας πολίτης θα είναι σε θέση να μοιραστεί το δελτίο υγείας του και να επιβεβαιώσει την κατάσταση του τεστ COVID ή να παρουσιάσει το αρχείο εμβολιασμού του.

Θα μπορεί επίσης να δείξει την άδεια εργασίας ή τη βίζα, να σαρώσει το εισιτήριο για το ταξίδι ή το εισιτήριο των εκδηλώσεών του.

Πηγή: uktech.news