Αυτή η περίοδος είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη για όλους. Η πανδημία του κοροναϊού και η καραντίνα μάς κρατούν μέσα στο σπίτι και μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τις συνήθειές μας. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για την ψυχολογία μας, είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι να δίνουμε στον εαυτό μας την «ώθηση» που χρειάζεται. Σύμμαχός μας σε αυτό είναι το βιβλίο. Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσουμε την ευχαρίστηση που μπορούμε να βρούμε στο διάβασμα, όμως η καραντίνα γίνεται πιο υποφερτή συντροφιά με ένα βιβλίο.

Πώς μας ωφελεί το διάβασμα στην καραντίνα

*Μας χαλαρώνει

Ό,τι και να μας απασχολεί -και σίγουρα μας απασχολούν αρκετά αυτήν την περίοδο- ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλουμε από το μυαλό μας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξουμε να διαβάσουμε, αλλά το να απορροφηθούμε από αυτό. Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνουμε.

*Οξύνει τη σκέψη μας

Ειδικά αν αυτήν την περίοδο δεν δουλεύουμε, ίσως νιώθουμε ότι το μυαλό μας έχει «σκουριάσει». Η ανάγνωση λοιπόν «ακονίζει» και κρατά σε φόρμα το μυαλό μας. Μάλιστα, επιστήμονες από την Κλινική «Μayo» μελέτησαν τις καθημερινές συνήθειες 200 ανθρώπων από 70 έως 89 ετών με ήπια προβλήματα μνήμης, σε διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής τους και διαπίστωσαν ότι όσοι αφιέρωναν χρόνο στο διάβασμα και σε άλλες δημιουργικές ασχολίες είχαν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περαιτέρω εξασθένηση της μνήμης τους ή Αλτσχάιμερ.

*Μας χαρίζει όνειρα γλυκά

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν την περίοδο της καραντίνας. Και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το διάβασμα. Ενώ η έκθεση στο πρωινό φως επιδρά θετικά στον οργανισμό μας, η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό έχει να κάνει με τον κιρκάδιο ρυθμό μας (κάτι σαν το εσωτερικό «ρολόι» του οργανισμού μας), αφού το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μπερδεύει τον εγκέφαλό μας να νομίζει ότι είναι πρωί και έτσι μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Αντί, λοιπόν, να δούμε ένα ακόμη επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά, προτιμάμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο πριν την ώρα του ύπνου.