Πιο γρήγορα από το αναμενόμενο θα έρθουν τα εμβόλια στη χώρα μας, αλλά θα είναι πιο λίγα σε αριθμό βάζοντας «φρένο» στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για εμβολιασμούς 2 εκατομμυρίων πολιτών τον μήνα.

Όπως παραδέχτηκε ο Στέλιος Πέτσας στο MEGA, θα λάβουμε περίπου 300.000 δόσεις του εμβολίου, κάτι δηλαδή που επιτρέπει τον εμβολιασμό 150.000 πολιτών, καθώς ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις.

Αυτό οφείλεται στα συμβόλαια προαγοράς της ΕΕ με την Pfizer, τα οποία προβλέπουν κατανομή των δόσεων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό και αφορά σε όλη την παράδοση από την Pfizer», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως για το ζήτημα του μειωμένου αριθμού των εμβολίων, έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας εντός του 2020, λίγες μέρες πριν το τέλος του έτους.

Πάντως, ο κ. Πέτσας δήλωσε αισιόδοξος ότι ο αρχικός στόχος για 25 εκατ. εμβόλια μέχρι το τέλος Ιουνίου φαίνεται εφικτός, αν και θα εξαρτηθεί βέβαια από τις παραδόσεις των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο Ιανουάριος πάντως θα είναι ένα σημαντικός μήνας, καθώς θα γίνει το πρώτο κρας τεστ για το σύστημα του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Για τις συζητήσεις που ακούγονται για παράταση των μέτρων μέχρι το Πάσχα, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι ορατό το Πάσχα να είμαστε σε ένα άλλο τοπιό. Θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς από τους συμπολίτες μας. Η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει περιοριστεί. Το υγεινομικό προσωπικό θα είναι εμβολιασμένο και θα υπάρχει μια ανοσία του πληθυσμού μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

«Αν χρειαστεί, και άλλα μέτρα στις κόκκινες περιοχές»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι μια ενδεχόμενη χαλάρωση των πολιτών στις γιορτές.

«Η κόπωση μάς κάνει να είμαστε λιγότερο προσεκτικοί», σχολίασε και γι’ αυτό, απεύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως κάποιες περιοχές της χώρας εξακολουθούν να μην ακολουθούν τη γενική τάση και εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία από αυτές είναι η Κοζάνη, καθώς και τα δύο νοσοκομεία της περιφέρειας (της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας) έχουν άνοδο στις εισαγωγές.

Ο Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα στις περιοχές αυτές, αν χρειαστεί.

Για το ζήτημα των κέντρων αισθητικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι «θέμα υγειονομικό». Οι υπηρεσίες αυτές ήταν δημοφιλείς και υπήρχε κίνδυνος διασποράς με την προσφορά τους κατ’ οίκον.