Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη του κοροναϊού που ανακοινώθηκε από την Βρετανία και εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech (εταιρείας η οποία έφτιαξε το εμβόλιο μαζί με την Pfizer) αναφέρει ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία θα μπορεί να έχει έτοιμο σε έξι εβδομάδες ένα ακόμη εμβόλιο που θα νικά τη μετάλλαξη του ιού.

Συγκεκριμένα, ο Ούγκουρ Σαχιν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πολύ πιθανό το εμβόλιο που ανέπτυξε η Pfizer με την BioNTech και το οποίο θα βρίσκεται στη χώρα μας σε λίγες μέρες να λειτουργεί ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία».

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε πως θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο εντός έξι εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Ο Σαχίν έχει πει μεταξύ άλλων:

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σίγουρα εάν λειτουργεί ενάντια στη συγκεκριμένη μετάλλαξη», ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι πρωτεΐνες της νέας μορφής του ιού είναι κατά 99% ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων στελεχών του και άρα, επιστημονικά, το πιθανότερο είναι να καλύπτεται από το εμβολιαστικό σκεύασμα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες και θα γνωρίζουμε την απάντηση εντός των ερχόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο επικεφαλής της BioNTech. «Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που δεν λειτουργεί, η ομορφιά της τεχνολογίας του εμβολίου mRNA είναι ότι έχουμε τη μηχανική να αναπρογραμματίσουμε το εμβόλιο ενάντια στη νέα μετάλλαξη εντός περίπου έξι εβδομάδων», ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Οπως αναφέρει το Spiegel, ο Σαχίν ανέφερε ότιη συγκριτικά μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης από την Ε.Ε. δεν είχε καμία επίδραση στην ποσότητα των δόσεων εμβολιασμού που παρήγαγε η εταιρεία. «Είχαμε ήδη προγραμματίσει τη διανομή των δόσεων του εμβολίου εκ των προτέρων από τον Νοέμβριο και το τηρούμε αυτό. Αυτό που άλλαξε, φυσικά, είναι ο αριθμός που μπορούμε να παραδώσουμε φέτος. Αλλά συνολικά, ο αριθμός των φιαλιδίων που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ δεν θα αλλάξει» είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο της Biontech «ιστορικά μακράν την ταχύτερη έγκριση φαρμάκου».

Η Biontech έπρεπε να απαντήσει όχι μόνο στις ερωτήσεις των αρχών της ΕΕ, αλλά και σε πολλές ερωτήσεις από μεμονωμένες χώρες. «Εκαναν τη διαδικασία πιο επίπονη, αλλά ήταν απλώς μέρος της σωστής τήρησης των διαδικασιών στην ΕΕ βήμα προς βήμα» κατέληξε.