Συνήθως τα περισσότερα New Year resolutions αφορούν ευχές για να γίνουμε καλύτεροι, πιο επιτυχημένοι ή πιο χαρούμενοι την νέα χρονιά.. Άλλα πάλι «αποτυπώνουν» συνοπτικά τις επιθυμίες μας για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με περισσότερο fitness και λιγότερες διατροφικές.. «παρασπονδίες», ριζικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά μας, με τις αντιδράσεις μας ή με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Γιατί θέτουμε μη ρεαλιστικά New Year resolutions

Κάθε ερευνητής θα είχε αντικρουόμενα συναισθήματα για τους νέους πρωτοχρονιάτικους στόχους, που θέτουμε κάθε χρόνο, καθώς κάθε χρόνο τείνουμε να επιλέγουμε μη ρεαλιστικούς ή τουλάχιστον πολύ δύσκολα υλοποιήσιμους στόχους.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους» επισημαίνει ο Richard Ryan, ερευνητής και ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Ωστόσο, μην βιαστείτε να.. «πετάξετε την πετσέτα», καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος, κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για ενδοσκόπηση και προβληματισμό είναι σημαντική για να εξελιχθούμε περαιτέρω. «Δεν χρειάζεται να είναι Πρωτοχρονιά. Όποτε συμβαίνει αυτό, αν είναι πραγματικά μια στοχαστική αλλαγή, μπορεί να κάνει καλό τόσο σε εσάς όσο και τους γύρω σας» εξηγεί.

Ποιος θα είναι ο φετινός ρεαλιστικός στόχος;

Η συμβουλή φέτος είναι να κάνουμε έαν πιο ρεαλιστικό στόχο, που δεν θα ενισχύσει μόνο την προσωπική μας ευημερία αλλά θα τονώσει και το ηθικό των άλλων. «Αυτήν την νέα χρονιά είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους γύρω σας.

«Εάν μπορούμε να θέσουμε τον στόχο της βοήθειας προς τους γύρω μας, τότε θα μπορέσουμε πραγματικά να απολαύσουμε πιο ποιοτικές στιγμές και να αισθανθούμε περισσότερο θετικά συναισθήματα, όπως η πληρότητα και η χαρά» καταλήγει.