Αφού καταφέρατε να χάσετε τα κιλά που θέλατε, ο νέος σας στόχος είναι να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε, η διατήρηση του επιθυμητού βάρους είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο μακροχρόνιο στάδιο της προσπάθειάς σας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο τρομερό μυστικό ή μαγικό κόλπο ώστε να διατηρήσετε το νέο σας βάρος. Ο βασικός κανόνας είναι να μην επιστρέψετε στις παλιές, κακές διατροφικές σας συνήθειες και να κάνετε τρόπο ζωής όσα μάθατε και εφαρμόσατε κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Κι ενώ στην αρχή πιθανότατα θα δυσκολευτείτε, σταδιακά όλα θα μετατραπούν σε συνήθεια.

Οι βασικοί κανόνες για να μην πάρετε τα κιλά που χάσατε

*Συνεχίστε να ζυγίζεστε

Προκειμένου να κρατήσετε μακριά τα κιλά που χάσατε πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση και να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας, ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε εγκαίρως τις όποιες αλλαγές βάρους και να προβείτε στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

*Κρατήστε τη σαλάτα στο μενού σας

Αν νομίζατε ότι τώρα που χάσατε τα κιλά που θέλατε δεν υπάρχει λόγος να ξαναδείτε μπροστά σας σαλάτα, κάνατε μεγάλο λάθος. Η σαλάτα όχι μόνο σας προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σας χορταίνει για περισσότερη ώρα. Φροντίστε, λοιπόν, στο μεσημεριανό και το δείπνο σας να γεμίζετε το μισό σας πιάτο με σαλάτα. Μάλιστα, αν της προσθέσετε όσπρια ή κοτόπουλο, θα έχετε ένα νόστιμο και χορταστικό πλήρες γεύμα που θα σας χαρίσει ενέργεια, χωρίς να σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

*Μη φτάνετε στο σημείο να πεινάτε

Καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα θα κρατήσετε την ενέργειά σας στα ύψη και δεν θα φτάσετε στο σημείο να πεινάσετε. Ως γνωστόν, όταν νιώθετε έντονη πείνα είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τελικά φάτε.

*Φάτε με μέτρο

Βασική προϋπόθεση μιας σωστής, ισορροπημένης δίαιτας είναι να σας μάθει να τρώτε σωστά, προσέχοντας τις μερίδες σας και αποφεύγοντας τις υπερβολές. Έτσι, στη συνέχεια δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να τρώτε με μέτρο. Όπως και κατά τη διάρκεια της δίαιτας, έτσι και μετά, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε ομάδες τροφών από τη διατροφή σας, απλά να έχετε την αίσθηση του μέτρου. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να βγάλετε τελείως τα γλυκά από τη διατροφή σας, αλλά μπορείτε να τρώτε ένα γλυκό την εβδομάδα.

*Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ σας

Ο ρόλος των σνακ είναι να μετριάζουν την πείνα σας μέχρι το επόμενο γεύμα και να κρατούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς σας. Αν, όμως, δεν προσέξετε, μπορεί να καταστρέψουν τη γραμμή σας. Το μυστικό είναι να επιλέγετε τα κατάλληλα σνακ, π.χ. μια μερίδα φρούτου, μια χούφτα ξηρούς ανάλατους καρπούς ή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό.