Η καλή επικοινωνία σε κάθε είδους σχέση, είτε πρόκειται για φιλική είτε για εργασιακή, όπως οι συναδελφικές, είτε και για πιο προσωπικές, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα ανάμεσα στα άτομα.

Η κακή επικοινωνία δυσχεραίνει την διαφωνία

Η κακή επικοινωνία από την άλλη έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερα ζημιογόνα για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού μπορεί να αποδυναμώσει την σύνδεση που μοιράζονται τα άτομα, δημιουργώντας άγχος, ανασφάλεια, ακόμα και δυσπιστία.

. Επειδή όμως οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στις ανθρώπινες σχέσεις – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν ένδειξη προβλήματος – είναι σημαντικό να τις διαχειρίζεστε σωστά και να αποφεύγετε τα ακόλουθα λάθη:

*Περνάτε απευθείας στην άμυνα

Όταν οι άνθρωποι γίνονται αμυντικοί, αντί να δουν τα παράπονα ή το αίτημα της άλλης πλευράς με αντικειμενική ματιά, τείνουν να διατηρούν μια στάση άμυνας, αποδίδοντας την συμπεριφορά τους ή τις συνέπειες αυτής στους άλλους.

Η άρνηση της ευθύνης, αν και μπορεί να φαίνεται ως μια πιθανή στρατηγική αντιμετώπισης μιας διένεξης, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει την ένταση αλλά δεν επιλύει και το πρόβλημα.

*Υπερ-γενικεύετε

Κάποιες φορές όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, μπορεί να εκδηλώνουμε μια τάση υπερ-γενίκευσης, υποστηρίζοντας ότι μια άσχημη συμπεριφορά έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ακόμα και αν αυτό είναι πραγματικότητα, είναι σημαντικό να μην υπερ-γενικεύετε αφού το πρόβλημα δεν επιλύεται και εντείνεται το αρνητικό κλίμα.

*Φαντάζεστε.. προθέσεις

Είναι σημαντικό ακόμα και αν γνωρίζετε καλά το άτομο με το οποίο έχετε έρθει σε κάποια διένεξη, να μην λειτουργείτε σαν να γνωρίζετε ακριβώς όλες του τις σκέψεις ή κάθε του συναίσθημα, ακόμα και αν οι σκέψεις σας βασίζονται στην συμπεριφορά του.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ερμηνείες σας για την συμπεριφορά του μπορεί να απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα κι επομένως να δημιουργηθούν περιττές παρεξηγήσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News