Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε γεύματα προκειμένου να γλιτώσετε θερμίδες. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Αν παραλείπετε γεύματα, θα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, θα αισθάνεστε εκνευρισμό και εξάντληση και ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολίες ύπνου. Επιπλέον, αν έχετε να φάτε πολλές ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για την προπόνησή σας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των θερμίδων που καίτε.

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρά, συχνά γεύματα μπορεί να διευκολύνουν την απώλεια βάρους. Όταν έχετε μικρά, συχνά γεύματα είστε σε θέση να αποφύγετε την υπερφαγία στα επόμενα γεύματά σας και κατ’ επέκταση να αδυνατίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ποιότητα της διατροφής σας – όχι μόνο η συχνότητα κατανάλωσης – είναι επίσης σημαντική. Όπως καταλαβαίνετε, αν τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα τροφές πλούσιες σε θερμίδες, είναι αρκετά πιθανό να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, όχι να μειώνεται. Εστιάστε λοιπόν στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. τρόφιμα ολικής άλεσης), άπαχων πρωτεϊνών (π.χ. στήθος κοτόπουλο) και φυτικών ινών (π.χ. φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια).

Πώς τα μικρά και συχνά γεύματα διευκολύνουν το αδυνάτισμα

*Κρατούν ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σας

Τα μικρά γεύματα καταναλώνονται πιο συχνά, γεγονός που διατηρεί τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο όλη την ημέρα. Παράλληλα, όταν δεν έχετε «βαρύνει» από μεγάλα γεύματα, μπορείτε να κινηθείτε πιο εύκολα, καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν συχνά γεύματα (περισσότερα από 6 την ημέρα), είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και καλύτερη ποιότητα διατροφής.

*Περιορίζουν την πείνα

Τα μικρά, συχνά γεύματα παρέχουν στον οργανισμό σας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα σας τους μετατρέπει σε γλυκόζη για να σας παρέχει ενέργεια. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να «πλημμυρίσει» τον οργανισμό σας με γλυκόζη, προκαλώντας αιχμές ινσουλίνης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργειά σας, την πείνα σας και την επιθυμία σας για ζάχαρη. Τα μικρά, συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και κατ’ επέκταση θα περιορίσουν τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.

*Ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις σας

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σάς βοηθά να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στο πλάνο προπονήσεών σας, έτσι ώστε να τρώτε λίγους υδατάνθρακες πριν την προπόνηση και πρωτεΐνες μετά την προπόνηση. Όταν τρώτε τρία μεγάλα γεύματα, αυτές οι επιμέρους ανάγκες μπορεί να αγνοηθούν και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι αθλητικές επιδόσεις σας.

*Bonus: Αποτρέπουν τη δυσπεψία

Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σάς επιτρέπει να χωνέψετε καλύτερα, καθώς βάζετε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα σας. Είναι πιο εύκολο για το έντερο να επεξεργάζεται και να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα από τα τρόφιμα όταν τρώτε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά.