Είναι διάσημες για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, είναι όμως και εξαιρετικά ευεργετικές στην περιποίησή μας. Ορίστε μερικές θρεπτικές τροφές που αναβαθμίζουν τις συστάσεις των καλλυντικών.

*Γιαούρτι

Φουλ σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Α, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάνει πολύ καλό στο γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά όταν εφαρμόζεται τοπικά. Εχει αποτοξινωτική, μαλακτική, τονωτική και εξισορροπητική δράση σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, ένα άλφα υδροξυοξύ που κάνει ήπια απολέπιση, βιταμίνη Α που έχει αναπλαστικές και ανανεωτικές ιδιότητες, αλλά και λιπίδια που ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό ενυδατώνοντας την επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, τα πολύτιμα προβιοτικά του με την αντιβακτηριδιακή και την αντιμυκητιασική τους δράση καταπολεμούν την ακμή.

*Eλιά

Η… μικρή στο μέγεθος αλλά τεράστια σε διατροφική και καλλυντική αξία ελιά είναι το βασικό συστατικό ομορφιάς των γυναικών της Μεσογείου ήδη από τα αρχαία χρόνια. Τα πολύτιμα συστατικά της ελιάς θρέφουν το δέρμα σε βάθος, καταπολεμούν τις ρυτίδες και προλαμβάνουν την εμφάνιση νέων. Αναλύοντας την ελιά, θα βρούμε μια μακριά λίστα από ευεργετικές ουσίες, όπως: σκουαλένιο, που ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά, πολυφαινόλες (ισχυρά αντιοξειδωτικά), ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, που εμποδίζει τη γήρανση, και σίδηρο.

*Μέλι

Πλούσιο σε σάκχαρα αλλά και σε σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη θρέψη και την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας. Γι’ αυτό και το συναντάμε συχνά σε DIY συνταγές ομορφιάς. Το μέλι είναι ιδανικό για τη θρέψη και την αποκατάσταση της υγρασίας στο ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα, βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και αφαιρεί χρόνια από την όψη μας. Επίσης, το μέλι εξυγιαίνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

*Κακάο

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και σε φλαβονοειδή, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν και διατηρούν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα και καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος. Μάλιστα, οι κόκκοι του αποτελούν ένα εξαιρετικό συστατικό για απολέπιση, ενώ το βούτυρο που προκύπτει από την επεξεργασία τους έχει έντονη ενυδατική και αναπλαστική δράση και θεωρείται ένα εξαιρετικό όπλο κατά των ραγάδων, των ουλών και των ρυτίδων.

*Μύρτιλο

Σε αυτό το εύγευστο είδος βατόμουρου εντοπίζεται μια πληθώρα συστατικών που βοηθούν το δέρμα να διατηρείται νεανικό. Κατ’ αρχάς, έχει εξαιρετικά ισχυρή αντιγηραντική δράση χάρη στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε. Συγκεκριμένα η βιταμίνη C, παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί ανθεκτικό το δέρμα και καθυστερεί την ανάπτυξη των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Άλλα σημαντικά συστατικά που περιέχει το μύρτιλο είναι σάκχαρα και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος, τα οποία ανανεώνουν και ενδυναμώνουν την άμυνα του δέρματος.